DEBATT. Köpenhamn och Malmö har tagit viktiga steg mot ett förverkligande av Öresundsmetron. Nu måste de båda ländernas regeringar göra detsamma — det skriver företrädare för Öresundsmetron.
Det har gått snart ett kvarts sekel sedan Öresundsbron invigdes och tiden är nu mogen att ta nästa steg i integrationen av Sverige och Danmark. Det förslag som både ger störst positiva effekter och som är mest genomförbart är en tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn – Öresundsmetron.
I våras tog Köpenhamns kommun beslut om att utreda en utbyggnad av stadens metrosystem och i det paketet ingår en analys av att ansluta en metrolinje från Malmö. Även på den svenska sidan ingår Öresundsmetron i den officiella planprocessen genom att Malmö stad tagit beslut om en fördjupad översiktsplan för metron.
Fördelarna med att satsa på Öresundsmetron är flera:
– Öresundsmetron är en tunnelbana som är en integrerad del i Köpenhamns metrosystem på den danska sidan och kopplad till övrig kollektivtrafik på Malmö Centralstation på den svenska sidan, där det är lätt att ta sig vidare inom Skåne och övriga Sverige. Totalt kommer cirka en miljon fler människor att kunna nå andra sidan sundet inom en timme och detta kommer att få stora effekter för arbetsmarknad, näringsliv, turism och kultur i hela Öresundsregionen.
– Genom att Öresundsmetron kan ta stora volymer passagerare kommer den att avlasta Öresundsbron från pendlar- och besöksresor. Detta kommer att frigöra spårutrymme på bron som i stället kan användas för godståg och fjärrtåg till och från kontinenten. En färsk studie visar att kapaciteten för godståg på bron på sikt kan fördubblas med en Öresundsmetro, samtidigt som kapaciteten för fjärrtåg också kan öka. Detta skulle innebära att Öresund inte behöver bli en flaskhals efter att Fehmarn Bält-tunneln öppnat.
– En tunnelbana är ett helt slutet system, vilket innebär att tågen kan gå tätare och att risken för trafikstrul minskar. Med avgångar var 90:e sekund och en restid på cirka 20 minuter blir det väsentligt smidigare att förflytta sig mellan länderna.
Öresundsmetron är en grön kollektivtrafiklösning som främjar tågresor framför biltrafik. Den underlättar pendling tvärs Öresund samtidigt som det skapar mer kapacitet för godstransporter utan att kräva stora och dyra omdragningar av befintliga järnvägar.
Nya Öresundsförbindelser förutsätter att det finns ett intresse både på den svenska och den danska sidan. Köpenhamn och Malmö har på sina respektive sidor av sundet tagit viktiga steg mot ett förverkligande. Nu måste de båda regeringarna göra detsamma. Om Sveriges och Danmarks regeringar redan nu tar beslut om att gemensamt utreda Öresundsmetron kan den stå klar 2035 – det vill säga innan Öresundsbron slår i kapacitetstaket. Det skulle göra stor skillnad både för ekonomin och miljön.
Öresundsregionen har med sin närhet till Tyskland potential att bli norra Europas tillväxtmotor och centrum för den gröna omställningen. En Öresundsmetro som kompletterar den redan existerande Öresundsbron kan bli en nyckel för att förverkliga det målet.
Micael Nord,
näringslivsdirektör Malmö Stad
Marcus Horning,
stadsbyggnadsdirektör, Malmö Stad

