
Kalmars ”Super-Gloria”, är världens starkaste reachstacker uppger Kalmar. Trucken har nu gjort ett rekordlyft på 103 ton på fabriken i Lidhult. Maskinen ska levereras till tyska stålverket Salzgitter Flachstahl.
I mitten på september gjorde Super-Gloria, ett lyft på drygt 100 ton inför publik. Trucken saknade det tunga lyftoket och var istället utrustad med en krok. Teleskopbommen var helt indragen för att trucken skulle klara det tunga lyftet. En reachstacker av standardmodell har kapaciteten 45 ton.
Den första Super-Gloria kommer att hantera både heta och avsvalnade stålämnen. I oktober levereras trucken till det tyska valsverket Salzgitter Flachstahl. Stålverket kan därmed effektivisera sin produktion genom att öka storleken på stålämnena från 30 ton till 50 ton. Den nya trucken gör det också möjligt för valsverket att hantera tyngre stålrullar (”coils”) än tidigare.
Reachstackern kommer att levereras till stålverket som DRG 650 med en elektromagnet som lyftok för avsvalnade stålämnen och en hydraulisk gripanordning för heta ämnen som kan hålla 800 grader. Den är då specificerad för en last på max 65 ton med ett tyngdpunktsavstånd på 4 meter när trucken är i rörelse.
Efterfrågan på så stora reachstackertruckar finns bland annat på kombiterminaler som lossar och lastar stora containerpråmar som tar fyra containrar i bredd och ersätter därmed en hamnkran. Vindkraftindustrin efterfrågar också så stora truckar.
Kalmar räknas som världens största tillverkare av reachstackertruckar, med omkring 40 procent av världsmarknaden. Varje år levereras omkring 1300 – 1400 reachstackertruckar i världen.
Grunden för DRG 650 är Kalmars modell DRG 450 Gloria som lanserades i Europa förra året. Den nya trucken har fått sitt axelavstånd förlängt till 9,25 meter. Hjulen är större och axlarna kraftigare. Hytten kan höjas och sänkas för att ge föraren bästa möjliga sikt. Motorn är en 11-liters Volvo Penta som följer EU-normerna i Steg 4. Motoreffekten är 285 kW. Totalvikten är omkring 100 ton.
DRG 650 har utvecklats och tillverkats på Kalmars huvudfabrik i Lidhult på rekordtiden ett år från beställning till leverans. Kommande beställningar ska också tillverkas i Lidhult, säger Dan Pettersson, chef för divisionen mobil utrustning, på Kalmar. För snart två år sedan inleddes produktionsflytten av reachstackertruckar till Cargotecs nya fabrik i Stargard i Polen medan motviktarna behölls i Lidhult.
– Det här handlar om prototyptillverkning och den har vi kvar i Lidhult. Här finns ju även vår utvecklingsavdelning understryker Dan Pettersson. Någon gräns räknat i antal maskiner för vad som är serietillverkning och för vad som är prototyptillverknng finns inte säger han också.
Fabriken i Lidhult har omkring 350 anställda i tillverkningen, utvecklingsavdelningen och produktionsledningen. Produktionstakten just nu är omkring 1000 – 1200 truckar om året, vilket är full beläggning med nuvarande personalstyrka.
Mats Udikas