Utbildningen av fältservicetekniker i Ljungby har fått grönt ljus av YH-myndigheten. Det betyder intag av 20 nya elever varje år mellan 2019 och 2022. Efterfrågan på fältservicetekniker i branschen är alltid mycket hög.
Utvecklingscentrum i Ljungby firade i förra veckan. Då stod det klar att Myndigheten för yrkeshögskolan åter har godkänt skolans utbildning för fältservicetekniker. 20 nya elever kommer att kunna tas in varje år till den tvååriga utbildningen fram till och med 2022.
Carina Andersson som är vd och utbildningsledare för Utvecklingscentrum, säger att utbildningen bedrivs i nära samarbete med företagen i branschen: det är leverantörerna av truckar, entreprenad- och skogsmaskiner. Även en del lantbruksföretag finns med. Samverkan med branschen är viktig eftersom eleverna gör sex veckors praktik varje termin och dessutom ofta jobbar på företagen under sommarloven.
Eleverna som går utbildningen är mycket efterfrågadee. Inte minst truckbranschen har ett stort behov av servicetekniker. YH-utbildningen förbereder eleverna för att arbeta med fältservice. De bemannar alltså en servicebil och möter oftast kunderna på egen hand.
Många av eleverna kommer ofta från fordonsprogrammet på gymnasieskolan och har kanske jobbat på reparationsverkstad några år.
Fältserviceteknikerutbildningen i Ljungby har pågått sedan 2004. Den stöttas av 16 medlemsföretag och av branschorganisationen Maskinleverantörerna. Utbildningen har sedan tidigare fått statligt stöd, men stöds också av medlemsföretagen på olika sätt. De senaste åren har man haft status som YH-utbildning, vilket ger eleverna möjlighet att söka studielån och studiebidrag.
Carina Andersson säger att det är första gången fältserviceutbildningen fått godkänt för fyra intagningar i rad under hennes tid på skolan.
– Det ger bättre stabilitet i verksamheten. Tidigare har vi fått för två intagningar åt gången.
Totalt fick Myndigheten för yrkeshögskolan 1105 ansökningar för att driva YH-utbildning i den senaste omgången. 496 av dem beviljades, en av dem var alltså fältserviceteknikerutbildningen. Totalt handlar det om 14 171 utbildningsplatser med start under 2019.