Blandade reaktioner på klimatrådets uppmaning tlll regeringen att höja reduktionsplikten.
Klimatpolitiska rådet har presenterat en ny rapport om regeringens klimatpolitik, där det konstateras att regeringen behöver göra mer för uppnå klimatmålen för år 2030.
Enligt rapporten var vissa insatser under 2024 steg i rätt riktning, men de uppväger inte andra beslut under mandatperioden som bidragit till ökade utsläpp, framför allt i transportsektorn.
Klimatpolitiska rådet uppmanar därför regeringen att skärpa reduktionsplikten och höja skatten på fossila drivmedel, vilket är de åtgärder som kan bidra till störst utsläppsminskningar på kort sikt.
Enligt branschorganisationen Transportföretagen saknar dock rapporten genomförbara åtgärder som möjliggör en hållbar omställning utan att undergräva sektorns konkurrenskraft.
– Sveriges har bland världens grönaste transporter och vi är ledande i omställningen. Men utan en politik som säkerställer konkurrenskraften riskerar vi att slå undan benen för de företag som ska leda omställningen. Den måste ske med genomförbara lösningar och en tydlig strategi för infrastruktur, drivmedelsutveckling och ekonomisk hållbarhet. Detta bortser Klimatpolitiska rådet ifrån, kommenterar Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.
Hon tillägger:
– Vi efterfrågar en konstruktiv diskussion om transportsektorns framtid. Elektrifiering och alternativa drivmedel är nycklar till en hållbar transportsektor, men utan rätt förutsättningar för utbyggnad och investeringar riskerar Sverige att halka efter i den internationella konkurrensen, vilket i förlängningen även drabbar klimatarbetet, säger Tina Thorsell.
2030-sekretariatet anser å sin sida att rapporten har rätt i sina rekommendationer:
— Att ställa om transportsektorn snabbare bör vara väldigt lockande också för de som inte ser värdet i Sveriges klimatledarskap, kommenterar Mattias Goldmann, vd för 2030-sekretariatet, och tillägger:
– Ibland sägs att Sveriges klimatmål är mycket mer långtgående än EU:s, men så är det inte. Vårt sektorsmål för transporterna hjälper oss att nå EU:s krav, medan det sambandet förstås inte finns om målet ersätts med en indikator om antalet laddstolpar, elbilar eller liknande, säger Mattias Goldmann.