Trucktillverkningen hos Toyota Material Handling i Mjölby går för fullt. Under 2016 kommer fabriken att producera 80 000 truckar sa vd Kristian Björkman vid invigningen av fabrikens nya test- och verifieringscentrum.
Den goda konjunkturen gör att det pekar uppåt för Toyotas europeiska tillverkning av lagertruckar på fabriken i Mjölby. Under 2016 kommer man att nå upp till en volym på 80 000 motordrivna truckar. För bara några år sedan låg volymerna på cirka 50 000 truckar om året. Dessutom kommer man att tillverka 110 000 manuella pallyftare under 2016.
Det sa Kristian Björkman vd på Toyota Material Handling Manufacturing Sweden (tidigare BT Products) inför det hundratal gäster, kunder, samarbetspartners och tidigare chefer som var inbjudna till ceremonin när fabrikens nya test- och verifieringscentrum invigdes.
Chefen för Toyotas Europabolag Matthias Fischer lyfte fram den kraftfulla tillväxten och uppgav att Toyota bara låg någon enstaka procentenhet ifrån att bli den största trucktillverkaren i Europa. Ett mål man haft siktet på i åtminstone tio år. Toyota är den största trucktillverkaren i världen. Men på Europanivå är företaget tvåa efter Jungheinrich.
Test- och verifieringscentrumet får en viktig roll när Toyota Material Handling utvecklar nya truckmodeller och materialhanteringslösningar. Anläggningen har en yta på 3500 kvm. Takhöjden är 21 meter fritt under balk. Det en rejäl huskropp som nu ligger på baksidan av huvudkontoret.
På centrumet ska man utföra olika tester av avancerade material- och logistiksystem, bland annat automation och lösningar för ”Internet of things.
– Man kan enkelt flytta om i hallen och testa olika hanteringsmetoder och arbetssätt, förklarade Niclas Sternerup, forsknings- och utvecklingsdirektör på Toyota Material Handling Europe.
Testcentrumet är bland annat utrustat med mobila pallställ på hjul för att det ska vara lätt att möblera om. I anläggningen finns också en så kallad skakbana. På banan simuleras alla de påfrestningar som en truck utsätts för under hela sin livslängd under en testomgång som varar 3-7 veckor.
Testcentrumet kommer att fortsätta utvecklas med nya testsystem under kommande år och det finns en långsiktig investeringsplan för ytterligare inredning och nya testutrustningar. Investeringskostnaden hittills är omkring 80 miljoner kronor.
Under firandet i Mjölby uppmärksammade man också att det var 70 år sedan BT grundades och inledde det som är utvecklingen av det som är dagens lagertruckar. På huvudkontoret har man skapat ett museum bland annat med äldre truckmodeller av märket BT.
Beteckningen BT kommer att leva kvar i produktnamnen på truckarna. Men i våras döptes tillverkningsbolaget om från BT Products till Toyota Material Handling Manufacturing Sweden.
Mats Udikas