
Tomas Eneroth (S) får luta sig mot 23 år av bred riksdagserfarenhet på sin nya tjänst som infrastrukturminister. Trafikutskottet har han inte suttit i. Till stöd har han statssekreteraren Mattias Landgren, som stannar efter avgående ministern Anna Johansson.
Att Tomas Eneroth är en van förhandlare, och smålänning, hör till de positiva egenskaper som framhölls av statsminister Stefan Löfven vid presskonferensen i samband med regeringsrockaden den 27 juli. Han kommer från rollen som gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen.
Av hans cv framgår inte någon specialisering på transportfrågor. Han har arbetat djupt och länge i frågor om inte minst socialförsäkring och utbildning. Han har i runt ett decennium varit ledamot av pensionsgruppen och krigsdelegationen, och sedan valet 2014 även av utrikesnämnden och riksdagsstyrelsen. Han bor i Växjö, och av hans twitterflöde framgår ett stort engagemang för fotbollslaget Öster.
Mattias Landgren. (Bild: Kristian Pohl)
Vid sin sida på näringsdepartementet, som statssekreterare, kommer Tomas Eneroth att ha Mattias Landgren. Denne tillträdde hos Anna Johansson i höstas, efter att den tidigare statssekreteraren Erik Bromander fått lämna posten efter dyra resor. Mattias Landgren är rutinerad fackförbundsjurist, som vi tidigare har skrivit om här.
Regeringsombildningen i slutet av juli följde på den borgerliga alliansens misstroendeförklaring mot tre socialdemokratiska statsråd som känt till allvarliga IT-säkerhetsbrister i Transportstyrelsen utan att agera: Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman samt försvarsminister Peter Hultqvist. De två förstnämnda valde att avgå, som regeringen uttryckte det. Peter Hultqvist blev kvar, trots risken att förlora en eventuell misstroendeomröstning i riksdagen. Anders Ygeman gick till Tomas Eneroths hittillsvarande post som gruppledare. Anna Johansson gick tillbaka till den ledamotsstol i riksdagen som hon varit ledig från under sin tid som minister.
Kontroversen kring Transportstyrelsen bottnar i att IT-säkerhetsregler ska ha kringgåtts i effektivitetssyfte i samband med att ett stort registerdriftsuppdrag lades ut på IBM – ett utländskt företag som på så vis otillbörligen gavs tillgång till säkerhetskänslig information i stor mängd. Maria Ågren, som då var generaldirektör, fick lämna sitt uppdrag i vintras, och åklagarmyndigheten gav henne i juli dagsböter som straff för vårdslöshet med hemlig uppgift. Hon har efterträtts av Jonas Bjelfvenstam, som först blev ställföreträdare men som utsågs till ordinarie generaldirektör i juni.