En ny station där tunga lastbilar kan tanka grön vätgas byggs vid en av Sveriges mest lastbilsintensiva platser.
Antalet vätgastankstationer i Sverige kan bokstavligen räknas på ena handens fem fingrar, men nu etableras en helt ny station i Göteborgs hamn.
Stationen kommer att ligga i direkt anslutning till roroterminalens entré, som är en av de mest lastbilsintensiva platserna i Sverige. Den nya stationen kostar 35 miljoner kronor att bygga och finansieras till 100 procent av Energimyndigheten.
Enbart grön vätgas
Två lastbilar ska kunna tanka samtidigt på stationen, som uteslutande kommer att leverera grön vätgas producerad genom sol, vind eller vattenkraft.
Den nya tankstationen byggs av energiföretaget Nilsson Energy och ska vara redo att tas i drift i september 2023.
— Att bygga upp lagring av förnybar energi i vätgas är en viktig pusselbit till hur vi når klimatmålen. Då Göteborgs hamn är ett strategiskt viktigt nav för tunga transporter i Sverige kan vi, genom att i direkt anslutning till hamnen bygga en vätgastankstation, tillsammans med hamnen och dess olika intressenter tydligt bidra till framtidens fossilfria transporter, säger Martina Wettin, medgrundare och affärsutvecklingsansvarig på Nilsson Energy, i ett pressmeddelande.
Ännu en station på gång
Som Transportnytt tidigare rapporterat byggs ytterligare en station nära hamnen. I Vädermotet, där Hamnleden och Hisingsleden möts, öppnar redan i år vad som uppges bli Nordens första publika station för tankning av vätgas för tunga fordon.
Denna station kommer att drivas av Circle K och utbudet ska bestå av laddningsstationer för såväl el, vätgas som biobaserade flytande bränslen.
– Det viktigaste med att ha två stationer är tryggheten i att det utan avbrott kommer att vara möjligt att tanka vätgas i hamnen, oavsett om en station skulle vara stängd för underhåll eller liknande. Det skapar en robusthet i infrastrukturen som är en avgörande faktor för de åkerier som funderar på att ställa om delar av sina fordonsflottor till bränslecellsdrift, kommenterar Göteborgs Hamn innovationschef Viktor Allgurén.