Ny rapport pekar på stor potential att utveckla godsflödena på omdebatterat järnvägsstråk.
Bolaget Oslo-Sthlm 2.55 har låtit konsultbolaget Sweco analysera godstrafiken på järnvägen mellan Oslo och Stockholm. Man har också tittat på vad det skulle innebära för godstrafiken i Sverige och Norge om nämnda järnvägsstråk skulle förbättras.
Enligt bolaget Oslo-Sthlm 2.55 är Värmlandsbanan Sveriges mest belastade enkelspåriga järnväg där det är svårt att få plats med nödvändiga godsvolymer redan idag.
Bolaget anser att resultaten från rapporten är tydliga.
— Det är uppenbart att Värmlandsbanan är en flaskhals för godstrafik. Det är svårt att klara varken den gods- eller den passagerartrafik som det finns behov av. En utbyggnad från enkelspår till dubbelspår skulle påtagligt öka kapaciteten och den är viktig redan nu, säger Jonas Karlsson, vd för Oslo-Sthlm 2.55, i ett pressmeddelande.
I pressmeddelandet framhålls att stora flöden med godstransporter går i nord-sydlig riktning. I godsrelationen finns det ett tydligt stråk både öster och väster om Hallsberg.
— Rapporten pekar ut en stor potential att utveckla godsflöden på järnväg mellan Oslo och Mälardalen, men också vidare till Narvik och österut mot Finland och Baltikum. Vi ser redan nu att intresset ökar genom att det nyligen startat en godspendel mellan Oslo och Eskilstuna, säger Jonas Karlsson och tillägger:
— Att en ny gränsbana i stråket Oslo-Stockholm skulle kraftigt öka kapaciteten för gods mellan Sverige och Norge är ganska självklart. Men faktum är att en av de riktigt stora vinsterna ur ett godsperspektiv är att en ny gränsbana som kopplas till Norge-/Vänerbanan skulle innebära mycket stora kapacitetsökningar mellan Oslo och Västsverige och vidare ner mot kontinenten.
Fakta
– Oslo-Stockholm 2.55 är ett bolag som ägs av Karlstad kommun, Region Värmland, Region Västmanland, Region Örebro län, Västerås stad och Örebro kommun.
– Bolaget har till syfte att påskynda utbyggnaden av bättre tågtrafik mellan Oslo och Stockholm och på delsträckorna där emellan.