
– Vi fortsätter den väg vi slagit in på och har inga planer att ingå i några fusioner, säger SSI Schäfers nya vd Harrie Swinkels, apropå den senaste tidens stora strukturaffärer bland systemföretagen i logistikbranschen
Holländaren Harrie Swinkels är sedan årsskiftet ny vd för SSI Schäfer, en av världens stora system- och automationsleverantörer för logistik. Konkurrenter som Vanderlande, Dematic och Swisslog har alla köpts av truckleverantörer och robotföretag under de senaste åren.
– Det är bra för oss om konkurrensen skärps. Och det är också bra för branschen att den uppfattas som intressant. Det kan locka nya begåvningar, säger Harrie Swinkels under SSI Schäfers presskonferens på huvudkontoret i Neunkirchen i Tyskland.
– Vi är ett familjeföretag och tänker varken bli köpta eller genomföra fusioner med andra stora aktörer. Ägarfamiljen garanterar det. Däremot kan det hända att vi kommer att göra affärer med ägare till mindre startup-företag, svarar han på en direkt fråga.
Och det är den strategin som ligger bakom en stor del av SSI Schäfers utveckling från tillverkare av lagerlådor av först plåt och sedan plast, till en stor leverantör av automation och logistiksystem. Företaget har under åren köpt flera mindre it-och automationsspecialister som Salomon Automation, Handler, Motum och Ro-ber och låtit dem utgöra kärnan i nya verksamhetsområden.
Den nye vd:n Harrie Swinkels har varit anställd i SSI Schäfer i omkring 15 år.
SSI Schäfer anses som en av världens dominerande leverantörer av logistiksystem vid sidan av företag som Daifuku, Vanderlande (numera Toyota) och Dematic (numera Kion).
Omsättningen är motsvarande omkring 15 miljarder kronor, utbudet av produkter och lösningar är betydande. SSI Schäfer har kapacitet att ta ett totalansvar för de allra största logistikprojekten.
Företaget har nyligen moderniserat och stramat upp organisationen och delat in den i sex marknadssektorer. Några av dem är mode, pharma och bryggeriindustrin. E-handel är en del av alla sex sektorerna.
Sverige ingår i regionen norra och östra Europa som omfattar 16 länder under ledning av regionchefen Ole Madsen med huvudkontor i Ålborg. Regionen med omkring 400 anställda svarar för omkring 10 procent av försäljningen i företaget. Den är ungefär hälften så stor företagets största marknad Tyskland. Regionen har också kapacitet att själva ta hand om de lite mindre och medelstora projekten, framhäver Madsen.
Till SSI Schäfers stora automationsetableringar hittills i Sverige hör Jysks svenska centrallager i Nässjö, Dafgårds höglager för frysta produkter utanför Lidköping och inkontinensskyddstillverkaren Attends produktionslager i Aneby.
– Det går bra för oss nu i Sverige, vi har ett starkt team på plats. Vi kommer snart att kunna prata om fler stora automationsprojekt, lovar Ole Madsen.
Mats Udikas