Att för 20 år sedan byta engångsemballagen mot plastbackar vid transport och förvaring färskvaror i Sverige har sparat enorma mängder engångsemballage.
För 20 år sedan infördes returbackar i plast för transport av färskvaror och förvaring av dem i butik i livsmedelsbranschen i Sverige. Sedan dess har de gråfärgade returbackarna ersatt över 2 miljarder engågnsemballage. Det uppger branschägda bolaget Svenska Retursystem som sköter driften av returbackarna.
Idag distribueras ungefär hälften av Sveriges färskvaror i returbackar. Sedan retursystemet startade upp för drygt 20 år sedan har de återanvändningsbara backarna skickats runt i livsmedelskedjan över två miljarder gånger.
Nu hoppas Svenska Retursystem att det cirkulära sättet att jobba ska inspirera fler branscher att ta efter.
FAKTA Svenska Retursystems returbackar
Returbackarna har en livslängd på 15 år och används i snitt 150 gånger.
En användning innebär att lådan används i hela flödet mellan matproducent och grossist, butik/restaurang och tillbaka till retursystemets produktionsanläggningar för tvätt.
Trasiga backar lagas. När de inte längre kan lagas skickas de tillbaka till tillverkaren som maler ner dem och använder materialet vid produktion av nya backar.
Så fungerar returbackarnas kretslopp
1. Returlådorna och returpallarna levereras till en producent, där de fylls och skickas vidare till en grossist eller butik.
2. Grossisten tar emot lådorna och pallarna och levererar dem vidare till en butik eller restaurang.
3. Butiken/restaurangen tömmer lådorna och pallarna på sina varor och returnerar dem till grossisten.
4. Grossisten returnerar lådorna och pallarna till Svenska Retursystem för kvalitetskontroll och tvätt. Därefter skickas de på nytt ut till producenten.