Zalando investerar i AI-robotutvecklare

Magazinos robot Toru kan plocka skokartonger och undviker att köra på sina mänskliga arbetskamrater.  (Bild: Magazino) Magazinos robot Toru kan plocka skokartonger och undviker att köra på sina mänskliga arbetskamrater. (Bild: Magazino)

Nätbaserade modehandelsjätten Zalando blir delägare i den likaledes Berlinbaserade logistikrobotutvecklaren Magazino. Tanken är att företagets ”artificiellt intelligenta” plockrobotar ska arbeta sida vid sida med Zalandos 7 600 logistikmedarbetare. 

Nystartade Magazino får in Zalando som delägare i sin så kallade serie A-emission, det vill säga en tidig finansieringsrunda.

– Investeringen säkerställer att vi får tillgång till ledande teknik som går mycket bra ihop med infrastrukturen vi har idag, och som kan tas i bruk flexibelt för att bistå personalen på våra lager, säger Zalandos David Schröder, som bär titeln senior vice president convenience – ungefär ”bekvämlighetsdirektör”.

Magazinos robotar är avsedda för lagermiljöer, där de ska kunna röra sig fritt bland hyllor och medarbetare, och själva kunna plocka och lagerlägga exempelvis skokartonger. De är försedda med kameror för tredimensionellt seende samt en rad andra sensorer för intryck från omgivningen. Och deras styrning utvecklas kontinuerligt och automatiskt med den teknik för artificiell intelligens som kallas djupt lärande.

I nr 1-2018 mötte Transportnytt Zalandos logistikdirektör Carl-Friedrich zu Knyphausen, apropå den pågående lageretableringen i Stockholm, och vi beskrev där också företagets logistikapparat närmare. Tidningen kan läsas på Buyandread eller beställas från prenumerationsavdelningen.

Publicerad 2018-02-28 23:33