Tunglyftare till Uddevalla hamn

Uddevalla hamn investerar i nya kranar som kommer att finnas på Sörvikskajen. (Bild: Mats Udikas) Uddevalla hamn investerar i nya kranar som kommer att finnas på Sörvikskajen. (Bild: Mats Udikas)

Uddevalla Hamnterminal köper nytt och skaffar två kranar som effektiviserar och gör det möjligt att hantera laster på upp till 100 ton.

Hamnens ena nyförvärv är en kran för tunga lyft. Det är en spårbunden Konecranes-Gottwald Portal Harbour Crane med en lyftkapacitet på 100 ton. Den kommer framförallt att öka hamnens kapacitet när det gäller tunglyft och projektgods och placeras på Sörvikskajen.

Gottwaldkranen levereras med ett containerok från Elme som ger ökad effektivitet vid lossning och lastning av containerfartyg. Dessutom kommer ett automatiskt lyftok från Stevenel med för hantering av storsäckar. Denna ger terminalen möjlighet att lyfta 15 säckar åt gången.

Eftersom det manuella arbetet minskar, försvinner även många riskfyllda arbetsmoment.

Den andra kranen är en Mantsinen 160 Hybrilift, en mobil vikarmskran med räckvidd på 30 meter och maximal lyftkapacitet på cirka 27 ton. Även den placeras på Sörvik, där den enkelt kommer att kunna flyttas mellan de olika kajerna och terminalen.

Vikarmskranen passar för bland annat styckegods och bulkgods. Kranen levereras med en skopa för bulkgods, en krok samt en adapter som tillåter användning av hamnens befintliga utrustning.

Med hjälp av Hybriliften minskar miljöavtrycket med upp till 35 procent jämfört med konventionella metoder. De båda kranarna beräknas vara i drift i december 2019.

Publicerad 2019-04-03 15:37

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!