Två aktörer har upphört med transporter på Storbritannien

 Foto: DB Schenker, DPD Group Foto: DB Schenker, DPD Group

En av Frankrikes största paketaktörer upphörde i början på januari med transporter mellan EU och Storbritannien. Nyligen meddelade en Tysklandsbaserad fraktjätte att man fattat ett liknande beslut. Problem med tulldokument uppges vara en viktig orsak.

I början på januari meddelade franska DPD Group, som ingår i statliga franska La Poste-koncernen och är nischade på expresspaketleveranser, att bolaget upphör med vägburna transporter mellan EU och Storbritannien och Irland. Som orsak angav DPD Group att de mera komplicerade och tidsödande gränspassagerna mellan EU och Storbritannien satt pressat upp transport- och lastningstiderna för mycket.

Några dagar senare – den 13 januari – meddelade DB Schenker i ett mejl till sina kunder att bolaget upphör med lastbilstransporter mellan EU och Storbritannien på obestämd tid – och uppgav samma orsaker till sitt beslut som DPD Group. Det rapporterar branschtidningen the Loadstar som tagit del av innehållet i DB Schenkers mejl och även fått beskedet bekräftat av DB Schenker.

En källa inom DB Schenker säger till the Loadstar att förseningarna för transporterna mellan EU och Storbritannien orsakas av att tulldokumenten är bristfälligt ifyllda eller att tulldokument helt saknas. Bara omkring 10 procent av transportörernas tulldokument är komplett ifyllda eller med rätt uppgifter,

DB Schenkers beslut att upphöra med lastbilstransporterna mellan EU och Storbritannien har orsakat en del kritik i brittiska medier.

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-01-18 09:15 Uppdaterad måndag, 18 januari 2021 02:39

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!