Transportörens sopberg brinner – räddningstjänsten vågar inte släcka

Ur TV4 Nyheternas inslag om branden vid NM Trading avfallsdeponi i Kagghamra söder om Stockholm. Foto: TV4 Nyheterna Ur TV4 Nyheternas inslag om branden vid NM Trading avfallsdeponi i Kagghamra söder om Stockholm. Foto: TV4 Nyheterna

Skandalbolaget NM Trading som sysslat med transport och deponering av byggavfall, och varas ägare sitter häktade för grovt miljöbrott, förpestar sedan en vecka för många boende söder om Stockholm då avfallet vid en av bolagets deponier brinner sedan flera dagar.

Familjeföretaget NM Trading – med sina rosalackerade lastbilar mera kända som ”NMT Think Pink” – blev i höstas en förstasidesnyhet i riksmedierna då ägarna under dramatiska former greps av polisen då det visade sig att företaget systematiskt dumpat byggavfallet istället för att sortera det och flera av deponierna brunnit. NmtTV4b

Ägarna – välkända Bella Nilsson och hennes man – utreds för grovt miljöbrott och har anlitat juristen och tidigare s-politikern Thomas Bodström som advokat.

BILDEN T H: En boende i närheten av NM Tradings brinnande deponi i Kagghamra intervjuas av TV4 Nyheterna.

Flera av de deponier som NM Trading dumpat byggavfallet på har brunnit och strax före jul började en av deponierna – Kagghamra cirka tre mil söder om Stockholm – brinna. Enligt TV4 Nyheterna brann deponin fortfarande den 1 januari.

Flera boende i områden söder om Stockholm har för media rapporterat om besvär av brandröken. Piritta Lutz, som bor i ett hus flera kilometer norr om den brinnande deponin i Kagghamra, berättar för TV4 Nyheterna att hon och hennes familj för några dagar sedan flydde hemmet och tog in på ett hotell i Nynäshamn för att de inte stod ut med brandröken.

– Man får svårt att andas. Ögonen brinner. Det svider i näsan och bränner i läpparna och munhålan, säger Pirutta Lutz till TV4 Nyheterna

Räddningstjänsten vågar inte släcka branden vid NM Tradings deponi i Kagghamra eftersom släckvattnet riskerar att förorena marken och intilliggande vatten. Alldeles intill deponin rinner en å som mynnar ut i Kaggfjärden (Östersjön) bara några tiotals meter från deponin.

Räddningstjänsten befarar också att släckvattnet skulle kunna orsaka ett jordskred deponin ligger i en sluttning.

Ägarna till NM Trading är Bella Nilsson och hennes man. Bella Nilsson kom till Sverige från Iran som flykting i mitten på 1980-talet och började senare jobba som servitris på den välkände porrkungen Karl Serungs klubbar, där hon avancerade. Efter att Karl Serung blivit efterlyst av polisen och flytt Sverige började Bella Nilsson jobba på två nyöppnade porrklubbar. Efter en polisrazzia på klubbarna blev hon efterlyst för grovt skattebrott och dömdes senare till tre års fängelse.

Läs även: Prisbelönt entreprenör bakom sopskandal

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-01-04 12:00 Uppdaterad måndag, 04 januari 2021 12:06

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts