Snart dags för beslut om Sveriges första elväg

Världens första elväg, som är en försökssträcka, finns längs E16 utanför Sandviken. Foto: Trafikverket Världens första elväg, som är en försökssträcka, finns längs E16 utanför Sandviken. Foto: Trafikverket

Nästa år ska Sveriges första elväg, och den tekniska lösningen rör denna, upphandlas. Då bestäms också vilket av de två kvarvarande alternativen som väljs.

Under 2021 planerar Trafikverket att gå ut med en upphandling för elväg, inklusive val av teknisk lösning för elvägen. Vilken sträcka som blir Sveriges första elväg kommer att beslutas före upphandlingen.

I valet av sträcka för Sveriges första elväg står det mellan två alternativ:

1. Väg 73 söder om Stockholm, mellan Västerhaninge och Nynäshamn

2. E20 mellan Hallsberg och Örebro i Närke.

Trafikverket har tillsammans med berörda aktörer gjort flertalet analyser och utredningar av olika elvägstekniker. Ett förslag till plan för elektrifiering av det statliga vägnätet för tung trafik är under framtagande och ska lämnas över till regeringen i februari 2021.

– Den sammantagna kunskapen som tagits fram av Trafikverket och andra aktörer bidrar i arbetet med att färdigställa ett bra upphandlingsunderlag. Vi kommer också att ta hänsyn till de resultat som regeringens särskilda utredare ska redovisa den 1 september nästa år, säger Kenneth Natanaelsson, biträdande programchef på Trafikverket.

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2020-11-25 09:16

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!