Skogsterminalen stänger – golvet håller inte

(Bild: Göteborgs hamn) Skogsterminalen på 20000 kvm blev klar 2012. Men golvet håller inte för den tunga hanteringen och NTEX vill bryta hyreskontraktet. (Bild: Göteborgs hamn) Skogsterminalen på 20000 kvm blev klar 2012. Men golvet håller inte för den tunga hanteringen och NTEX vill bryta hyreskontraktet.

NTEX Logistics lägger ner sin skogsterminal på 20 000 kvm intill Göteborgs hamn och varslar personalen. NTEX säger att golvet i den drygt två år gamla terminalen inte håller för hanteringen. Tvisten mellan Hemfosa som är fastighetsägare och NTEX har nu tagits till tingsrätten. Det är NCC som byggt och enligt Hemfosa är det byggbolagets fel att golvet inte håller som avtalat.

– Golvet håller inte. Vi kan inte hantera de laster som krävs i terminalen. Vi har försökt få en dialog med värden Hemfosa Fastigheter under två år, men de är ointresserade, säger Dan Ericsson, vd på speditionskoncernen NTEX.

Företaget planerar nu att lägga ner sin terminalverksamhet och varslar 60 anställda. NTEX vill därmed lämna det hyreskontrakt för fastigheten på Synnerödsvägen i Göteborg som man tecknat med fastighetsägaren Hemfosa och som gäller fram till 2022.

Skogsterminalen på 20 000 kvm byggdes ursprungligen åt RPG Logistics av NCC. NCC tecknade ett hyreskontrakt med RPG, men sålde sedan fastigheten till Hemfosa. 2013 övertog NTEX-gruppen verksamheten, efter att man köpt RPG Logistics.

Terminalen är avsedd för volymer på 1,5 miljoner ton papper, massa och virke per år. En viktig aktivitet i terminalen är omlastning av gods till containrar för export. Godsmängden planerades till omkring 110 000 teu (motsvarande tjugofotscontainrar).

Dan Ericsson uppger man bara kan utnyttja terminalens kapacitet till i bästa fall 60 procent, på grund av att golvet inte håller för den belastning som krävs.

Nyhetssiten Realtid.se uppger att en utredning från teknikkonsulten Sweco visar att golvet endast klarar en belastning på 650 kg/kvadratmeter. Enligt hyresavtalet ska golvet klara 4000 kg/kvm. Terminalen är avsedd för 11 meter höga pallställ och för laster med tunga virkespaket och pappersrullar.

NTEX vill att golvet byts ut, det är en kostnad på 50-100 miljoner kronor enligt en bedömning. Företaget har också deponerat delar av hyran hos länsstyrelsen. I oktober 2014 stämde Hemfosa NTEX i Göteborgs tingsrätt för att få ut de innehållna hyrorna.

– Problemet har sin grund i att golvet i fastigheten inte motsvarar kraven i det hyresavtal NCC ingick med hyresgästen redan innan Hemfosa förvärvade fastigheten 2012, säger Hemfosas fastighetschef Annika Ekström i en skriftlig kommentar. Enligt Annika Ekström har NTEX fortsatt att nyttja lokalen på det sätt som avtalats, men inte betalat hyra under en period.

– Vi avvaktar beslut i processen med hyresgästen och vill därför inte kommentera detta vidare.

NCC vill inte heller uttala sig i frågan i det här läget. Byggbolaget säger att skadorna på golvet håller på att utredas. När den utredningen är klar ska NCC först återkomma till fastighetsägaren.

Mats Udikas

 

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2015-02-06 17:31 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!