Samskip och Rail Cargo i samarbete om länk till Sydosteuropa

Efter nyår startar Samskip och österrikiska Rail Cargo Group en kombiförbindelse mellan Sverige och Rumänien. På det viset vill man erbjuda en länk till sydöstra Europa och Turkiet.

Samskip har inlett ett samarbete med österrikiska statens tågbolag Rail Cargo Group. Tillsammans öppnar de ett transportnät från den rumänska knutpunkten Curtici via Samskips trafiknav Duisburg i Tyskland och upp till Sverige. Transporttiden uppges vara mellan fyra och fem dagar. 

Tills nu har varuägare inte haft många andra alternativ än vägtransporter, med risk för köer förseningar och oförutsebara leveranstider hävdar Frank Gielen, Samskips utvecklingschef för järnväg, enligt ett pressmeddelande. Enligt företagen blir det den första sömlösa järnvägsförbindelsen mellan länderna i sydöstra Europa och Skandinavien.

Curtici är en viktig järnvägsknutpunkt i västra Rumänien med förbindelser till bland annat Bukarest. Järnvägsnäten i sydöstra Europa har satts i stånd med hjälp av EU-bidrag. Det har bland annat gett godstågsförbindelser med såväl Svartahavshamnen Constanta som med Bulgarien på andra sidan gränsfloden Donau samt Turkiet.

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2016-12-20 16:27 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst