Så vill regeringen ordna en förlängning av yrkeskompetensbevisen

Problemet med att många yrkesförare på grund av pandemin inte kan gå kurser för att förnya sitt yrkeskompetensbevis (YKB) kan få en lösning. Om ett regeringsförslag röstas igenom i riksdagen.

Den 8 december begärde infrastrukturminister Thomas Eneroth på ett möte med EU:s transportministrar en förlängning av dispenserna för yrkesförarkompetensbevisen. Åtgärden kräver nämligen ändring av Omnibusförordningen, som bland annat reglerar tidsfrister för YKB.

EU:s besluts mal dock för långsamt, tycker regeringen. Därför beslutade regeringen häromdagen att lämna en proposition om förlängning av YKB till riksdagen. 

Propositionens förslag innebär rent konkret att regeringen ges rätt att meddela föreskrifter om förlängd giltighetstid för yrkeskompetensbevis och undantag från kravet på yrkeskompetensbevis.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 februari och innebär att yrkeskompetensbevis som annars skulle ha löpt ut under perioden 1 februari 2021–31 juli 2021 förlängs med 6 månader. Yrkeskompetensbevis som löper ut under perioden 1 november 2020–31 januari 2021 undantas från kravet om yrkeskompetensbevis under 6 månader.

Läs mer: Regeringen begär förlängd dispens för YKB

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-01-11 09:24 Uppdaterad måndag, 11 januari 2021 09:24

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!