Rekordstor laddstation för lastbilar byggs i Helsingborg

Laddstationen byggs gemensamt av Öresundskraft och Volvo Truck Center. Foto: Volvo Trucks Laddstationen byggs gemensamt av Öresundskraft och Volvo Truck Center. Foto: Volvo Trucks

Sveriges största publika laddstation för lastbilar ska byggas på Ättekulla-området i Helsingborg. Stationen väntas öppna innan sommaren 2022. 

Byggnationen görs gemensamt av energibolaget Öresundskraft och Volvo Truck Center, och investeringen beräknas uppgå till cirka 7 miljoner kronor. 

Stationen kommer att omfatta fyra laddplatser med en laddeffekt på upp till 350 kW för snabbare laddning vid korta stopp. Utöver detta tillkommer sex platser med en laddeffekt på 100kW för depåladdning vid längre stopp. Bokning och betalning kommer att ske via Volvos bokningssystem, men stationerna uppges bli tillgängliga för alla lastbilsfabrikat.

"Mycket glada"
Den nya laddstationen ska stå klar innan utställningen H22 City Expo, som arrangeras i månadsskiftet maj-juni 2022.

– Vi är mycket glada över att kunna underlätta för våra kunder att välja mer hållbara transportlösningar. För att elektrifieringen ska ta fart måste det finnas infrastruktur där man kan ladda, därför är samarbetet med Öresundskraft mycket värdefullt, säger Stefan Strand, vd för Volvo Lastvagnar Sverige, i ett pressmeddelande.

Viktigt för klimatmålen
Enligt Öresundskraft står utsläppen från transporter idag för cirka 30 procent av Helsingborgs totala CO2-utsläpp, vilket innebär att elektrifierade transporter är en viktig del för stadens klimatmål.

– Laddstationen ligger på en strategiskt bra plats och blir startskott för en framtida, storskalig elektrifiering av tunga transporter, säger Öresundskrafts vd Anders Östlund och fortsätter:

– Den lägger grunden för nya affärer för oss som bolag, för stadens fortsatta utveckling som ett logistiknav och för tillverkare av tunga fordon. Tack vare samarbetet med Volvo Truck Center adresserar vi samtliga dessa frågor och det är med glädje jag ser fram emot en gemensam invigning 2022. 

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-11-17 11:27 Uppdaterad onsdag, 17 november 2021 11:27

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021