Rekordfartyg vid kaj i Göteborg

(Bild: APM Terminals) Störst i världen, och just nu i Göteborg. (Bild: APM Terminals) Störst i världen, och just nu i Göteborg.

Med sin kapacitet på motsvarande 19 224 tjugofotscontainrar är MSC Maya just nu världens största containerfartyg. Måndag kväll till onsdag förmiddag ligger det hos APM Terminals i Göteborg.

Två minuter har personalen på sig för hanteringen av varje container om tidsplanen ska hållas: i 35 timmar ska MSC Maya ligga i Göteborg. 50 hamnarbetare arbetar i tre skift. Fem kajkranar och närmare 30 grensletruckar ska se till att lasten kommer av fartyget och ut från terminalen, enligt företaget.

– Det här är lite av ett test för oss. Vi är den enda hamnen i Sverige som kan ta emot så här stora och djupgående fartyg. Nu gör vi det dessutom med en uppgraderad och i det närmaste helt ny terminal som precis står klar, säger Patrik Thulin från APM Terminals i ett pressmeddelande.

Åtminstone fram till i somras rådde stora störningar i flödet vid APM Terminals, något som företaget då till stor del förklarade med de pågåendeförbättringsåtgärderna. Transportnytt skrev detaljerat om det i nr 7-2015.

E-mail:
Publicerad 2015-12-22 17:35 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38