Rekordfartyg vid kaj i Göteborg

(Bild: APM Terminals) Störst i världen, och just nu i Göteborg. (Bild: APM Terminals) Störst i världen, och just nu i Göteborg.

Med sin kapacitet på motsvarande 19 224 tjugofotscontainrar är MSC Maya just nu världens största containerfartyg. Måndag kväll till onsdag förmiddag ligger det hos APM Terminals i Göteborg.

Två minuter har personalen på sig för hanteringen av varje container om tidsplanen ska hållas: i 35 timmar ska MSC Maya ligga i Göteborg. 50 hamnarbetare arbetar i tre skift. Fem kajkranar och närmare 30 grensletruckar ska se till att lasten kommer av fartyget och ut från terminalen, enligt företaget.

– Det här är lite av ett test för oss. Vi är den enda hamnen i Sverige som kan ta emot så här stora och djupgående fartyg. Nu gör vi det dessutom med en uppgraderad och i det närmaste helt ny terminal som precis står klar, säger Patrik Thulin från APM Terminals i ett pressmeddelande.

Åtminstone fram till i somras rådde stora störningar i flödet vid APM Terminals, något som företaget då till stor del förklarade med de pågåendeförbättringsåtgärderna. Transportnytt skrev detaljerat om det i nr 7-2015.

Publicerad 2015-12-22 17:35

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov
Cron Job Starts