Prisbelönt entreprenör bakom sopskandal

NMT Think Pink håller en hög svansföring när det gäller miljöfrågor och det egna miljöansvaret. NMT Think Pinks hemsida NMT Think Pink håller en hög svansföring när det gäller miljöfrågor och det egna miljöansvaret. NMT Think Pinks hemsida

2018 fick de diplom som ett av årets gasellföretag av Dagens Industri. För några dagar sedan häktades ägarna till NMT Think Pink för grovt miljöbrott.

Lördagen 12 september greps ägarna till företaget NMT Think Pink i sin bostad strax söder om Stockholm för grovt miljöbrott. De hämtades av polisens insatsstyrka.

NMT:s nuvarande ägare – ett gift par – gav sig in i avfallsbranschen redan 2012 då makarna startade Energi & Svensk återvinningskonsulter AB, uppger Expressen.

2016 bytte deras bolag namn till NMT Think Pink och verksamheten har sedan dess enligt bolagets egen utsago varit att ta hand om och sortera byggavfall. Ett uppdrag som NMT Think Pink visat sig ha svårt att fullgöra. NMTThinkpink1web

Här är missförhållandena som uppmärksammats i media hittills:

Bristfällig eller ingen sortering av avfallet. Byggavfallet, som hämtats upp i säckar, har fraktats till flera olika deponier och även flyttats runt mellan minst sex olika deponier på olika platser i Mälardalsregionen.

Vid två av deponierna har det brunnit med utsläpp av giftig rök som följd. Ägarna hävdar att någon obehörig anlagt bränderna.

NMT Think Pinks ägare anklagas för att använda kryphål i lagen:

– Man utnyttjar ett kryphål i lagen. Man får lagra 10 000 ton avfall under tre år. Sedan blir det enligt lagen en deponi. Att deponera sopor är kostsamt och kräver mycket stora investeringar. Men om man flyttar soporna till en ny plats, en ny kommun, börjar klockan ticka på nytt. Då har man tre år till på sig, innan det räknas som deponi, förklarade Anna Thunell (mp), ordförande för miljö- och konsumentnämnden och tekniska nämnden i Västerås kommun i en intervju i lokaltidningen Sydnärkenytt. Hon har hanterat alla ärenden kring NMT Think Pinks deponi i Skultuna utanför Västerås.

Bilden till höger är från en artikel och filmad intervju med en av grannarna till NMT Think Pinks avfallsdeponi utanför Västerås.

För höga halter gifter i avfall: Avfallet vid NMT Think Pinks deponi i Skultuna utanför Västerås har vid provtagningar visat sig innehålla halter av koppar, bly och zink som kraftigt överstiger de tillåtna gränsvärdena. Ägarna är åtalsanmälda av Västerås kommun. Ett avfallsföretag i Laxå, som börjat ta emot avfall från NMT Think Pink, sade stopp och började skicka tillbaka avfallet när de upptäckte att avfallets innehåll inte motsvarade ägarnas beskrivning.

Lagring av mer avfall än tillåtet: Vid deponin i Skultuna utanför Västerås har NMT Think Pink lagrat mer än dubbelt så mycket avfall som man haft tillstånd för.

Pierre Kjellin
Tel: 070-334 50 09

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2020-09-18 11:30 Uppdaterad måndag, 26 oktober 2020 13:45

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021