Nytt nationellt laddnätverk planeras

Målet är att bygga 44 laddstationer med totalt över 90 laddpunkter. Foto: OKQ8 Målet är att bygga 44 laddstationer med totalt över 90 laddpunkter. Foto: OKQ8

Två tunga aktörer siktar på att etablera nätverk av publika laddstationer för tung trafik. Målet är att täcka in samtliga logistiskt viktiga punkter i landet. 

I ett gemensamt projekt har Volvo Lastvagnar Sverige och OKQ8 gått samman för att etablera vad som sägs ska bli ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik. 

Målsättningen är att bygga 44 laddstationer som tillsammans ska innehålla över 90 laddpunkter. Av de 44 laddstationerna förväntas 29 stycken etableras hos Volvo Lastvagnar och dess återförsäljare runt om i landet och 15 platser hos OKQ8:s anläggningar.

I drift nästa år?
De bägge aktörerna har ansökt om medel från Energimyndighetens initiativ ”Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter”. Besked från Energimyndigheten väntas komma i juni månad, och vid ett positivt utfall — och om övriga förutsättningar faller på plats — kommer laddstationerna att tas i drift under 2023. 

– Vi är stolta över att vi har tecknat en avsiktsförklaring med Volvo Lastvagnar med avsikt att bygga ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av laddplatser för den tunga trafiken. Vi är övertygade om att ökade möjligheter till laddning är den viktigaste nyckeln till omställning mot en hållbar framtid, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8, i ett pressmeddelande.

Publikt tillgängliga
Enligt pressmeddelandet är syftet med nätverket att möjliggöra elektriska transporter mellan alla logistiskt viktiga punkter i Sveige. Fokus har varit att skapa ett nätverk för hela Sverige där avståndet mellan laddpunkterna är betydligt kortare än räckvidden för dagens tunga elfordon. 

Laddstationerna kommer att bli publikt tillgängliga för alla tunga fordon oavsett tillverkare. Laddplatserna utrustas med 2-4 laddpunkter med vardera 350kW kontinuerlig effekt. 

– Vi har högt ställda hållbarhetsmål, precis som OKQ8, och strävar efter att hjälpa våra kunder att ställa om mot hållbarhet. Vi vill fortsätta vara ledande inom elektrifiering av tunga transporter i Sverige. På Volvo Lastvagnar vill vi finnas där våra kunder behöver oss och vi vill kunna ge våra kunder möjlighet att ladda, oavsett var de befinner sig, kommenterar Stefan Strand, vd för Volvo Lastvagnar Sverige.

Illustrationen nedan visar de laddstationer som OKQ8 och Volvo Lastvagnar planerar att etablera. Svarta punkter är där laddare planeras. Grå cirklar har en radio på 10 mil och indikerar det minimala täckningsområdet för varje station med fordon som finns för leverans idag.
Laddstationskarta png WEBB

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-05-09 11:48

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021