2,7 miljoner i hyra för hamnen i Lysekil

(Bild: Lysport) SDK har tecknat ett tioårigt kontrakt på Lysekils hamn. (Bild: Lysport) SDK har tecknat ett tioårigt kontrakt på Lysekils hamn.

Det danska logistikföretaget SDK har nu tagit över driften av Lysekils hamn. Företaget har tecknat ett tioårigt hyresavtal, från och med i augusti i år.

– Eftersom SDK Shipping under lång tid har varit den största kunden i Lysekils Hamn, var det naturligt att vända sig till dem, säger Dan Ericsson, vd för Lysekils Hamn i ett pressmeddelande.

SDK är ett danskt sjöfarts- och logistikföretag med cirka 350 anställda samt truckar, fartyg och egna terminaler på över 130 000 kvadratmeter belägna främst i Fredericia, Aabenraa, Køge, Kalundborg och nu också Lysekil. Årlig omsättning är cirka 1 miljard DKK. SDK ingår i företagsgruppen United Shipping & Trading Company, USTC.

SDK siktar nu på att göra hamnen i Lysekil ännu mer attraktiv för hantering av gods. Arrendeavgiften var först hemlig, men SDK valde att visa det tidigare sekretessbelagda kontraktet för P4 Väst. Årsavgiften som SDK Shipping betalar är 2 750 000 kronor. Förutom de två första åren, där bolaget får en avgiftsrabatt på 250 000 kronor.

– Vi är nöjda med kontraktet, säger Mattias Bernerstål, platschef på SDK Shipping till P4 Väst. Vi har en del nystartskostnader för att vi kommer investera, och har investerat i nya maskiner för att få upp kvalitén i maskinparken.

Enligt Leif Schöndell, Lysekils kommundirektör, är hamnens fortsatta drift det viktigaste med avtalet. Att jämföra med andra hamnars arrendekostnader är svårt, menar han.

– Det finns inget exakt sätt att räkna ut det på, det handlar om att titta på vilka kostnader vi har för att underhålla hamnen, säger han 

Publicerad 2019-08-29 10:03
Cron Job Starts