Här hjälper datakraft fartygen att köra mer bränslesnålt

Stena Lines roro-färja Stena Nordica. Foto: Stena Line Stena Lines roro-färja Stena Nordica. Foto: Stena Line

Med hjälp av data från bland annat strömmar, vågor och vind hjälper en AI-assistent åtta av Stena Lines fartyg att köra bränslesnålare.

I augusti utrustades Stena Lines fartyg Stena Nordica, som trafikerar linjen Karlskrona-Gdynia i Polen, med datasystemet ”Stena Fuel Pilot” som jobbar med hjälp av artificiell intelligens (AI) för att hela tiden minimera fartygets bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. Stena Nordica är det åttonde fartyg i Stena Lines flotta som utrustats med Stena Fuel Pilot.

Stena Fuel Pilot kombinerar artificiell intelligens med nautisk kompetens och data från en lång rad källor såsom vågor, strömmar, vind, djup, fartygets specifikationer och tidtabellen. Resultatet är ett stöd till kaptenerna att köra på det mest bränsleeffektiva sättet och minska bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Stena Fuel Pilot är utvecklat i nära samarbete mellan rederiets teknikavdelning och kaptener ombord på fartygen. Sedan tidigare har bland annat färjorna Mecklenburg-Vorpommern och Skåne som trafikerar Trelleborg och Rostock i Tyskland samt Stena Flavia som trafikerar mellan Nynäshamn och Ventspils i Lettland utrustats med AI-assistenten.

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-09-14 09:51

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021