Finskt timmerekipage tar 104 ton

Ett 33 meter långt timmerekipage på totalt 104 ton rullar nu i norra Finland. Ekipaget har totalt 13 axlar på en kombination som består av en lastbil med dubbla släp. Det är åkeriet Ketosen Kuljetus Oy som har tillstånd för det tunga och länga fordonet fram till år 2019.

Ekipaget transporterar virke mellan Enare och Rovaniemi och har en lastkapacitet på 77 ton och omkring 100 kubikmeter. Enligt ett pressmeddelande från det finska affärsdrivande verket Forststyrelsen ökar transporteffektiviteten när fordon med hög kapacitet används.

Dessutom förbättras trafiksäkerheten eftersom färre fordonskombinationer behöver användas. Belastningen på vägarna kan rentav minska. Det 33 meter långa ekipaget består av en lastbil med fyra axlar som drar två släp, ett med fyra axlar och ett med fem axlar.

Försöket utvärderas tillsammans med Metseteho, Uleåborgs universitet, Aalto-universitetet och Tammerfors tekniska universitet.

Publicerad 2015-10-20 16:30

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts