EU-parlamentet säger ja till dåsighetsvarnare för förare

Europaparlamentet godkänner förslaget om dåsighetsvarnare på framtidens bilar. (Bild: Europaparlamentet) Europaparlamentet godkänner förslaget om dåsighetsvarnare på framtidens bilar. (Bild: Europaparlamentet)

Europaparlamentet ger klartecken åt lagstiftning som gör det obligatoriskt med elektronisk beteendekontroll på alla nya fordon.

Beslutet bygger på ett förslag från EU-kommissionen från förra året och innebär att alla motorfordon måste ha system som varnar om föraren tappar uppmärksamheten, blir distraherad eller dåsig.

Sådana varningssystem kan genom att bland annat avläsa förarens ögonrörelser och med hjälp av AI dra slutsatser om beteendet och automatiskt vidta åtgärder, som exempelvis bromsa in.

Enligt EU-parlamentarikerna siktar reglerna på att komma åt det växande problemet med att bilförare distraheras och tappar uppmärksamhet på grund av alla elektroniska apparater och hjälpmedel. Det ses också som ett led i att hjälpa bilförare att vänja sig vid tekniken för självkörande fordon.

Publicerad 2019-03-21 11:25

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

18 jun
TOC Europe
Rotterdam, Nederländerna
03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov