Ett steg närmare terminalflytt för Stena

Visionsbild av platsen i Arendal på Hisingen som är avsedd för Stena Lines verksamheter. Illustration: Göteborgs Hamn/Stena Line Visionsbild av platsen i Arendal på Hisingen som är avsedd för Stena Lines verksamheter. Illustration: Göteborgs Hamn/Stena Line

Göteborgs Hamn har köpt ett större markområde i Arendal på Hisingen. Syftet är bland annat att möjliggöra Stena Lines kommande flytt från stadens centrum. 

Som Transportnytt tidigare rapporterat har Stena Line för avsikt att flytta sina Danmarks- och Tysklandsterminaler från Masthuggskajen respektive Majnabbe till ytterhamnen på Hisingen. 

Färjerederiet har skrivit ett inriktningsavtal med Göteborgs Hamn om att tillträda ett 25-årigt arrendeavtal i Arendal senast den 1 januari 2027. I och med en flytt kan den tunga trafiken minska i centrum, samtidigt som centralt belägna ytor kan göras tillgängliga för fortsatt stadsutveckling.

Nu är ytterligare en pusselbit på plats inför en kommande flytt — detta sedan Göteborgs Hamn har köpt ett 108 000 kvadratmeter stort område av fastighetsbolaget Platzer i just nämnda Arendal. 

Köpet består av kontor- och industribyggnader på 49 000 kvadrameter, en vattenareal på 69 000 kvadrameter samt en kaj. Prislappen sattes till 475 miljoner kronor.

– Givet infrastrukturen som är kopplad till ytterhamnarna, såväl som de befintliga roro-, container- och omlastningsterminalerna i området, den pågående utbyggnaden av lager- och logistikparker och inte minst närheten till fordonsindustrin på Hisingen finns det en tydlig logik i att fortsätta konsolidera trafiken hit till hjärtat av godsnavet. Det ger synergieffekter och stärkta förutsättningar att fortsätta utveckla hela hamnen i hållbar riktning, säger Elvir Dzanic, vd för Göteborgs Hamn, i ett pressmeddelande.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-06-10 11:51 Uppdaterad fredag, 10 juni 2022 11:52

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021