Elvägen Arlanda-Rosersberg har fått sin första lastbil godkänd

(Bild: Christer Andersson) Trots att det saknas regler anpassade för en eldriven lastbil med motorer i hjulen bak tar sig den här DAF:en på 18 tons totalvikt igenom Bilprovningens nålsöga, på dispens. (Bild: Christer Andersson) Trots att det saknas regler anpassade för en eldriven lastbil med motorer i hjulen bak tar sig den här DAF:en på 18 tons totalvikt igenom Bilprovningens nålsöga, på dispens.

Den första elektriska lastbilen för elvägen Rosersberg – Arlanda är nu registreringsbesiktigad. Det är en ombyggd DAF på 18 ton och 300 hästkrafter. Bilen ska nu testas på provbana innan testerna på allmän väg inleds.

– Att besiktiga ett fordon som inte funnits tidigare på marknaden stöter på mänger av problem, berättar Per-Anders Blommefors, tekniskt ansvarig besiktningsingenjör hos Bilprovningen.

Projektet ansökte om dispens hos Transportstyrelsen, och fick det. Dispensen behövs eftersom det saknas regler som är anpassade till en bilkonstruktion som inte finns på marknaden.

Nästa steg blir tester på provbanan under sommaren, följt av tester på 2 km elväg på allmän väg mellan Arlanda och Rosersberg mot slutet av oktober.

Lastbilen i fråga är av märket DAF och är ombyggd av det holländska företaget E-traction. Tekniken har man hämtat från likaledes ombyggda bussar. På motorns vanliga plats fram ligger ett batteri på 80 kilowattimmar och batterivikten är måttliga 600 kg. De två navmotorerna är inbyggda i bakaxeln i respektive bakhjul vilka försetts med bredare däck.

Motorerna har en sammanlagd effekt av 226 kW/300 hk och motorerna väger tillsammans 500 kg. Bilen har en totalvikt av 18 ton och kan lasta 6,5 ton. Toppfarten beräknas till 80 km/tim.

Vi som är lite äldre körde eldriven spårbunden miniracing, där bilen drevs av el via en nedsänkt skena i bilbanan. Samma princip använder projektet Eroad Arlanda. Projektet drivs sedan 2012 på en inhägnad testbana i anslutning till Arlanda. Man testar konduktiv teknik där en elskena i vägbanan både driver och laddar fordonet. Projektet ingår i Trafikverkets förkommersiella innovationsupphandling.

Nästa steg blir tester på 2 km elväg på allmän väg mellan Arlanda och Rosersberg mot slutet av oktober. Man kommer att transportera gods för Postnords räkning.

Projektet drivs av ett konsortium bestående av Elways, NCC, Postnord, ABT-bolagen, DAF. KTH, Kilenkrysset, WTV, WSP, E-traction, GCT, Vattenfall, Bilprovningen, Airport City Stockholm, Sigtuna kommuna, Swedavia och Arlanda Stad Holding.

Christer Andersson

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2017-05-22 10:43 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!