Ellos flyttar mitt i julruschen

Ellos Group flyttar från fyra mindre lager till ett stort mitt under julmånaden. (Bild: Ellos Group) Ellos Group flyttar från fyra mindre lager till ett stort mitt under julmånaden. (Bild: Ellos Group)

Ellos Group, som är inriktat på e-handel med heminredning, använder den hektiska månaden december till att flytta in i den nya stora logistikanläggningen på 34 500 kvm i Viared i Borås.

Black Friday, Black Week, … för handeln och särskilt e-handeln är julmånaden en tid på året då oftast alla krafter och all energi är inriktad på att få iväg varor till kund i tid.

Heminredningsföretaget Ellos Group, med varumärkena Ellos Jotex och Homeroom, har istället tagit på sig extra beting och flyttar till sitt nya stora lager mitt under högsäsong.

Är inte det lite annorlunda?

– Vi måste lämna två av våra lager vid årsskiftet, därför gör vi så här, svarar logistikchef Mathias Parkhagen.

– Flytta kan man göra på olika sätt och vi har valt att göra det utdraget, under en tremånadersperiod,

Då måste ni ha ganska bra koll var grejerna är i varje ögonblick?

– Vi har förstås stenkoll.

Mathias Parkhagen förklarar varför det fungerar att flytta mitt under högsäsong. För det första är en särskild grupp avdelad för att genomföra flytten. Transporterna är dessutom korta, de båda lager Ellos Group lämnar ligger också i Viared.

Till sist, eftersom det handlar om heminredning, som soffor, stolar och mattor är ordrarna oftast små, med bara en eller två produkter. Det förenklar saken.

Mathias Parkhagen säger att Ellos satsning på heminredning på nätet har gått så bra att man kunnat ta nästa utvecklingssteg och bygga en stor logistikanläggning för att samla all verksamhet på ett ställe. Det ger en förbättring för kunderna och säkrar den framtida kapaciteten. Tidigare har man haft fyra mindre lager.

Totalt omkring 30-40 personer kommer att arbeta med lagerhantering i den nya anläggningen, beroende på säsong. Eftersom det finns mer utrymme nu kan man dessutom lägga huvuddelen av arbetet under ett skift.

Totalt rymmer lagret 28 000 pallplatser, EAB är leverantör av inredningen. Hanteringen är manuell med truck. Truckparken består just nu av blandade fabrikat. Det är skjutstativtruckar och ett par tiotal låglyftare som bär med sig burar på gafflarna.

Alla varor är färdigförpackade så plockarna gör helt klart för kundleverans. De sätter på både leveransetikett och följesedel. Ellos använder M3 från Infor som affärssystem och utnyttjar den WMS-modul som ingår i systemet.

Med 34 500 kvm är Ellos distributionscentral i Borås är den tredje största logistikanläggningen i landet som blivit klar för inflyttning under 2019. Läs mer här.

Mats Udikas

Publicerad 2019-12-18 19:20

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts