”E-handeln missar landsbygdens behov”

Enligt en ny studie är landsbygdens behov ofta osynliga i e-handelsbranschens affärsmodeller. Foto: Bring (genrebild) Enligt en ny studie är landsbygdens behov ofta osynliga i e-handelsbranschens affärsmodeller. Foto: Bring (genrebild)

När allt fler e-handelstjänster anpassas för storstaden riskerar landsbygden att glömmas bort. Det menar forskare vid Lunds Tekniska Högskola, som har en uppmaning till e-handelsbranschen. 

E-handel och logistiktjänster fungerar bra för den som bor i storstaden, men inte lika bra på landsbygden. Där finns inte samma möjligheter till indivuduella leveransval, och där går heller inte vissa varor att beställa. 

Den affärsmodell för e-handel som fungerar i städerna måste därför anpassas till landsbygden — det menar Yulia Vakulenko, forskare i Förpackningslogistik vid Lunds Tekniska Högskola.

– Landsbygdens e-shoppare är en av de snabbast växande konsumentgrupperna, men ändå är landsbygdens behov ofta osynliga i branschens affärsmodeller, säger Yulia Vakulenko i ett pressmeddelande.

Expresstransporter inget för landsbygden
Enligt Vakulenko — som tillsammans med handels- och logistikforskare från ett flertal andra europeiska länder deltar i en forskningsstudie om hur konsumentbehov och köpbeteenden påverkas av var man bor — är den affärsmodell som används i städerna inte applicerbar på landsbygden. 

– Stadens e-handelslösningar med expresstransporter är inget för landsbygden – varken ur klimatsynpunkt eller baserat på vad landsbygden efterfrågar, säger Yulia Vakulenko.

Viktigt för jämlikheten
Även för samhället som helhet är det enligt forskarna önskvärt att e-handelsbranschen justerar sina affärsmodeller efter landsbygdens behov.

– E-handeln behöver anpassa sina logistiklösningar gentemot landsbygden, annars är risken stor att ojämlikheten i servicenivå bidrar till en ökad klyfta mellan de som bor i städer och på landsbygd. E-handeln är extra viktigt för landsbygdsorterna som successivt utarmas på service och tampas med avfolkning, säger Yulia Vakulenko, forskare vid Lunds Tekniska Högskola.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-10-07 09:14

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021