De ska göra e-handel med livsmedel fossilfri

Eldriven PRO Litium 3800 VAN med kylaggregat. Foto: E-Tron Eldriven PRO Litium 3800 VAN med kylaggregat. Foto: E-Tron

Fyra företag, en kommun och Chalmers ska i ett projekt tillsammans med bland andra Chalmers jobba fram en lösning för ökad användning av elfordon vid transport av livsmedel i stadsmiljö.

Projektet kallas ”E-handelsdistribution av livsmedel i städer med elfordon” och förkortas E-DEL. Deltagarna är Chalmers Industriteknik, Stockholms Stad och företagen E-Tron, Gordon Delivery, Coop och Castellum.

Målet med projektet är att skapa en helt fossilfri logistikkedja.

För att komma snabbt framåt och skapa en lösning som kan testas skarpt så snart som möjligt fokuserar man i projektet på tre prioriterade områden:teknik, infrastruktur och logistik. En av de stora utmaningarna med transport av just livsmedel är att de temperaturkänsliga produkterna måste kylas hela vägen till mottagaren.

– E-Trons främsta uppgift och utmaning rör tekniken. Vi ska hitta den bästa kyllösningen för våra fordon och ändamålet. Dels handlar det om att hitta en totallösning som håller rätt temperatur trots att skåpet öppnas och släpper ut kyla vid varje stopp. Dels måste batterikapaciteten klara att driva både kylaggregat och fordon under en hel arbetsdag. Vi ser fram emot det här samarbetet och det som ligger framför oss, säger E-Trons marknadschef Andreas Magnusson.

Publicerad 2020-09-22 09:29

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!