De är världens 20 största containerhamnar

(Bild: Alex Needham/Wikipedia) Störst. (Bild: Alex Needham/Wikipedia) Störst.

Klen tillväxt präglade världens stora containerhamnar 2015. Den 1,1-procentiga uppgången i hanterade volymer för de 110 största är en blek skugga av tillväxten på 00- och 10-talen. Tre städer på S toppar listan över världens största.

Det är konsultföretaget Alphaliner som summerar det gångna året, och konstaterar att bara ett år av de senaste 25 har haft sämre relativ tillväxt: år 2009, då volymerna minskade med 8 procent på grund av den ekonomiska krisen i världen. Annars har volymerna vuxit varje år, i allmänhet med över 5 procent, men sedan 2012 tycks tillväxten ha avtagit.

Alphaliner redogör också för ett mått där containervolymen ställs i relation till ekonomin som helhet. Då framgår en tydligt nedåtgående trend. Med andra ord: världsekonomin växer men utan att det skapar lika mycket nya containertransporter som motsvarande tillväxt har gett förr. Till skälen räknar Alphaliner att branschens överflyttning till container från så kallad breakbulk har avtagit, att råmaterialtransporter ersätts av mindre utrymmeskrävande färdiga verkstadsprodukter, och att den västerländska industrins utflyttning av tillverkning till asiatiska länder som Kina har saktat ner.

Så här ser Alphaliners lista ut över de 20 största containerhamnarna i världen, med hanterade volymer och årstillväxt för 2015.

Storsta_containerhamnarna_2015_tabell_Kalla_Alphaliner.jpg

Källa: Alphaliner

E-mail:
Publicerad 2016-03-04 13:03 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts