Kalmar rullar ut grensletrucken på bara el

(Bild: Kalmar) Den helektriska grensletrucken står vid laddstolpen i väntan på nästa uppdrag. (Bild: Kalmar) Den helektriska grensletrucken står vid laddstolpen i väntan på nästa uppdrag.

I början på nästa år börjar Kalmars första helt elektriska grensletruck gå i pilotdrift på DP Worlds terminal i London. Trucken som kommer att använda snabbladdning visades nyligen upp på ett tvådagarsseminarium om hamnautomation i Tammerfors.

Enligt Mikko Mononen som leder enheten för Intelligent Horizontal Transportation på Kalmar är det världens första helt elektriska grensletruck för containerhantering. Försöket på DP World London är en milstolpe enligt honom.

Pilotförsöket inleds första kvartalet 2018 på DP World London Gateway Port och kommer att pågå under 6-12 månader. Grensletrucken snabbladdas under drift. Den behöver laddas under fem minuter varje timme. Det sker medan trucken står stilla och väntar på nya uppdrag.

Kalmar har utvecklat en laddningslösning för hamntillämpningar som kallas Fast Charge. Den använder strömavtagare, det är ungefär samma teknik som används av trådbussar och järnvägståg.

Grensletrucken är försedd med en typ av litiumjonbatteri som är anpassad för tillämpningen. Kapaciteten är 400 V/120 Ah eller 30 kW. En containertruck behöver kunna hantera åtminstone 50 ton.

Samma lösning med snabbladdning används också för AGV:er, alltså truckar som bär med sig containrar på ett flak. Då används en annan kontaktlösning än strömavtagaren.

Miljöskäl är en viktig orsak att elektrifiera containertruckar. Eldrift ger inga utsläpp av koldioxid, kväveoxider eller svavel. Dessutom sänks ljudnivån.

På Kalmar påpekar man också att automatisering i praktiken kräver att hanteringsutrustningen är elektrisk och inte dieseldriven för att man ska klara övervakning och styrning. De första elektriska grensletruckarna är manuella. Men det uttalade syftet är att ta bort förarhytten och låta grensletruckarna bli automatiska.

Mats Udikas

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2017-09-20 17:09 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!