Chaufför som körde ihjäl två – tidigare dömd och söktes av polis

Bilden är från SVT Nyheters nyhetsinslag om olyckan. Foto: SVT Nyheter Bilden är från SVT Nyheters nyhetsinslag om olyckan. Foto: SVT Nyheter

Han var tidigare dömd för rattfylleri, allmänheten hade timmar innan varnat för hans framfart och polisen letade febrilt. Men lastbilsföraren han krocka med tre bilar och döda två av bilisterna.

Onsdagen den 25 november slutade en berusad lastbilsförares resa på tragiskt tänkbara vis – trots att det gjordes försök att hindra honom.

Enligt Aftonbladet började det med att polisen i region Öst klockan 14:39 på onsdagen (25/11) via 112 tipsades av en privatperson om att en berusad lastbilsförare var på väg att köra iväg med sin lastbil söderut från Värnamo i södra Småland.

Flera polispatruller med både målade och omålade polisbilar åkte ut för att leta efter lastbilen och letade längs E4 ända ner till länsgränsen mot Skåne innan de gav upp.

Strax innan klockan 17 samma dag fick polisen i region Syd in ett larm om att en lastbil körde vingligt på länsväg 111 mellan Bjärnum och Vankiva i Skåne. Polispatrullen som åkte iväg hann inte fram förrän ett nytt larm om en kollision mellan en lastbil och tre personbilar gick ut.

Lastbilen hade kommit över på fel sida av vägen på länsväg 11 i höjd med Vankiva och krockat med tre personbilar. En 61-årig man och en 57-årig kvinna omkom i olyckan medan lastbilsföraren klarade sig utan skador. Enligt uppgifter i flera medier visade det alkoholtest som lastbilsföraren fick göra efter olyckan att han låg över gränsen för grovt rattfylleri.

Lastbilsföraren, som är i 40-årsåldern, var också tidigare dömd för rattfylleri och fick under en tid inte jobba för sin nuvarande arbetsgivare – ett svenskt åkeri. Enligt Aftonbladet var den lastbil som var inblandad i olyckan utrustad med ett alkolås.

Enligt en person som jobbar med teknisk support hos en av de ledande tillverkarna av alkolås – Dräger – så är det mycket svårt för den oinvigde att koppla förbi eller ur ett alkolås. Det går inte heller att lura alkolåset genom att blåsa in luft med mekaniska hjälpmedel. Det enklaste sättet att lura ett alkolås är att låta en annan person blåsa i dess mätare.

BILDEN NEDAN: Ur SVT Nyheters nyhetsinslag om olyckan. Den berusade lastbilsföraren krockade med tre personbilar och orsakade två personers död.

Dodsolyckav119bweb

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2020-11-30 09:21

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts