Broras kräver omfattande reparationer

På bilden syns hur brobalken glidit av det södra landfästet och ned på marken. Brobalken har också skadats på flera ställen . Foto: SVT På bilden syns hur brobalken glidit av det södra landfästet och ned på marken. Brobalken har också skadats på flera ställen . Foto: SVT

Reparationerna efter olyckan vid brobygget över Umeälven utanför Umeå nyligen kommer att bli omfattande. Endast en person blev lindrigt skadad när en brodel kanade ned i vattnet.

Bygget av Västra länken – en förbifartsväg runt de västra delarna av Umeå – som pågår just nu omfattar bland annat en bro över Umeälven. På morgonen tisdagen den 15 september arbetade man med att skjuta ut (lansera) en 1 400 ton tung sektion av den nya bron mot nästa brostöd. Av ännu okänd anledning började brodelen okontrollerat röra sig ut mot brostöden och älven. Brodelen gled sedan av landfästet och den så kallade ”King pin” som håller uppe brons nos lossnade och hamnade i älven ännu fäst med vajrarna från bron. Bron ligger på två brostöd och marken vid södra landfästet. Brobygge4web

Vid olyckan föll det dessutom ned en del bråte i Umeälven, vilket gjorde att man var tvungen att gå ut med en varning till allmänheten och förbud mot all båttrafik i älven under och i närheten av brobygget:

”Just nu vill vi varna allmänheten och alla som befinner sig nedströms på Umeälven och i dess delta att det kan komma virke flytande från olycksplatsen”, skrev Trafikverket på sin hemsida kort efter olyckan.

Bild t.h: Brostödet skadades på flera ställen när det skenade och vilar nu på de två brostöden över Umeälven. Foto: SVT

Brobygget utförs av företaget GRK, som ska utreda orsaken till olyckan:

– Sannolikt är det något med bromsanordningen som inte har fungerat som det ska, säger Gerhard Barrestål, projektledare på Trafikverket, i en intervju med SVT Nyheter.

När brobygget kan återupptas vågar man på GRK inte spekulera i. De närmaste veckorna kommer företaget att undersöka hur skadorna kan åtgärdas och vad som kan repareras.

– Det är ett väldigt omfattande reparationsarbete vi har framför oss, säger Magnus Ahlskog, platschef på GRK, till SVT Nyheter.

När bron över Umeälven är färdig kommer den vara 530 meter lång.

Se drönarfilm över den skadade bron på SVT.se

Pierre Kjellin
Tel: 070-334 50 09

Publicerad 2020-09-24 09:05

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!