Bring och Ragn-Sells kör på el i city

(Bild: Bring) Miljö- och stadsutvecklingsminister Karolina Skog besökte samlastningscentralen hos Vasakronan i centrala Stockholm. (Bild: Bring) Miljö- och stadsutvecklingsminister Karolina Skog besökte samlastningscentralen hos Vasakronan i centrala Stockholm.

I stil med Stadsleveransen i Göteborg börjar nu även Stockholm få upp farten i ett utsläppsfritt samlastningsprojekt för stadskärnan: Älskade stad. På tisdagen fick aktörerna besök av miljöminister Karolina Skog.

Konceptet med utsläppsfria samtransporter i stadskärnan är inte helt olikt Stadsleveransen, som är igång i Göteborg sedan 2012. På central plats samlastas varor som ska till butiker i stadskärnan. Därifrån körs de ut med små elfordon och dessa tar samtidigt med sig avfall tillbaka. Älskade stad har snart löpt i ett år.

I fallet med Älskade stad i Stockholm är det fastighetsbolaget Vasakronans huvudkontor som även blivit samlastningscentral. Platsen ligger mycket centralt, tvärs över Mäster Samuelsgatan från Åhléns city. Vasakronan deltar både i detta projekt och i Göteborgs.

Bring deltar som transportör av gods in till samlastningen, medan Ragn-Sells står för distributionen i stadsmiljön och hämtningen av avfall och returvaror. Elfordonen är långsamma, och har dispens för att köras även på gågator och torg.

Även Stockholms stad medverkar i projektet, som på tisdagen förärades besök av miljöminister Karolina Skog (MP). Hon har även ansvaret inom regeringen för stadsutvecklingsfrågor.

Parterna bakom Älskade stad framhåller att samarbetet är öppet även för andra aktörer och orter.

E-mail:
Publicerad 2018-01-24 17:05 Uppdaterad torsdag, 01 februari 2018 10:22

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts