Blackstone investerar i svenska logistikfastigheter

Onyx Sweden Holdco har tagit över ett 30 tal lager- och logistikfastigheter från Corem. (Bild: Corem) Onyx Sweden Holdco har tagit över ett 30 tal lager- och logistikfastigheter från Corem. (Bild: Corem)

En av världens allra största institutionella investerare, Blackstone Group, satsar kraftfullt inom lager och logistik. Sverige är med på ett hörn genom Onyx uppköp av lager- och logistikfastigheter i 13 svenska orter, med en samlad yta på ca 500 000 kvm.

I veckan meddelade Blackstone att man köpt logistikfastigheter i USA från GLP för 18,7 miljarder dollar, nära 180 miljarder kronor, i vad de kallar den största privata fastighetstransaktionen någonsin. Totalt handlar affären med GLP om drygt 16 miljoner kvadratmeter logistiktillgångar.

Svenska fastighetsbolaget Corem avyttrade i juni i år en portfölj om 30 fastigheter till Onyx Sweden Holdco, ett bolag som kontrolleras av Blackstone Group. Dessa fastigheter är till största delen lager och logistikanläggningar. De är belägna i Tranås, Falun, Gävle, Västerås, Halmstad, Helsingborg, Hudiksvall, Uppsala, Katrineholm och Kumla. 

Uthyrbar area är cirka 500 000 kvadratmeter och det årliga hyresvärdet cirka 309 miljoner kronor. Det underliggande fastighetsvärdet uppges vara 4,2 miljarder kronor före avdrag för uppskjuten skatt. Frånträde är planerat till den 5 juli 2019. Konkurrensverket har dock inte sagt sitt ännu.

Publicerad 2019-06-13 11:31

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!