Alstom vinner rekordkontrakt i Norge

OBS: bilden visar ett tåg av typen Coradia Stream, som Alstom bygger åt danska DSB. Illustration: Copy Alstom Design&Styling / DSB OBS: bilden visar ett tåg av typen Coradia Stream, som Alstom bygger åt danska DSB. Illustration: Copy Alstom Design&Styling / DSB

Franska tåg- och transportkoncernen Alstom ska bygga upp till 200 regionaltåg i Norge. Kontraktet är den största tågaffären i Norges historia. 

Regionaltågen är av typen Coradia Nordic och ramavtalet, som har skrivits med Norske Tog, värderas till drygt 1,8 miljarder euro. Därmed är det den mest betydande tågupphandlingen i Norges historia. 

Den nya tågflottan ska trafikera sträckan Ski-Stabekk i Oslo-regionen och leveransen av de första tågen är planerad att börja 2025. 

— Vi är stolta över att bidra till en ökad kapacitet i det vältrafikerade området kring Oslo och Viken. De valda Coradia Nordic-tågen är fullt anpassade för nordiska väderförhållanden. Dessutom bekräftar den här ordern Alstoms ledande position i Norge, där vi redan utrustar hela den norska flottan med en ny signalsystemslösning, säger Rob Whyte, Managing Director hos Alstom Nordics, i ett pressmeddelande.

Coradia Nordic-tågen som byggs för Norske Tog specialanpassas för att möta behoven i det norska järnvägsnätet. Tågen har en toppfart på 160 km/h och varje tågset kommer att bestå av sex vagnar med upp till 779 passagerare, vilket ger ungefär 40 procent högre kapacitet jämfört med tågen de ersätter. 

De nya tågen kommer att utrustas med det senaste ETCS-signalsystemet, även detta från Alstom. Systemet kommer att omfatta en världsledande odometrilösning, designad för de mest krävande vinterförhållanden.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-01-13 10:18 Uppdaterad torsdag, 13 januari 2022 10:20

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021