Åklagare vill ha skärpta straff för rattfulla lastbilsförare

Ur TV4 Nyheternas inslag om lastbilsolyckan utanför Vankiva i Skåne i höstas då två personer kördes ihjäl. Foto: TV4 Nyheterna Ur TV4 Nyheternas inslag om lastbilsolyckan utanför Vankiva i Skåne i höstas då två personer kördes ihjäl. Foto: TV4 Nyheterna

Den alkoholpåverkade lastbilsföraren som körde ihjäl ett äldre par i Skåne i november dömdes för rattfylleri tidigare samma år. Straffen för onyktra och påverkade lastbilsförare är alldeles för låga idag, säger en tullåklagare till TV4.

I slutet av november förra året krockade en lastbilschaufför med ett par i 60-årsåldern när han kom körande söderut på väg 117 utanför samhället Vankiva strax norr om Hässleholm. Paret omkom och polisen kunde slå fast att lastbilschauffören orsakat olyckan. OscarLindvallTV4

BILDEN T H: Tullåklagaren Oscar Lindvall intervjuas av TV4 Nyheterna.

Lastbilschauffören, som var hemmahörande i Sverige och körde för ett svenskt åkeri, hade över en promille alkohol i blodet vid polisens kontroll efter olyckan. Han hade också dömts för rattfylleri cirka tre månader tidigare, i augusti, men domen innebar att han slapp fängelse och fick behålla sitt körkort.

Tullåklagare Oscar Lindvall önskar i en intervju i TV4 Nyheterna skärpta straff för rattfylleri hos förare av tunga fordon:

– Om straffen skulle skärpas till exempel så skulle vi kunna, i högre grad än idag, frihetsberöva de personer som är rattfulla när de kommer till Sverige – till exempel i en lastbil. Då hade vi kunnat garantera på ett annat sätt att det inte blir en fortsatt färd den dagen.

Oscar Lindvall önskar också att man i en rattfylleridom också tar hänsyn till vilken typ av fordon som den dömde framfört, och då med tanke på att en lastbil kan orsaka långt större skada än en personbil.

Justitieminister Morgan Johansson uppger i ett mejl till TV4 Nyheterna att regeringen lagt förslag om höjt straff för rattfylleri från sex månader till ett års fängelse och för grovt rattfylleri från två till tre års fängelse.

Enligt TV4 Nyheterna upptäcker tullen varje år cirka 400 alkohol- eller drogpåverkade förare vid sina gränskontroller, där en stor del av personerna är lastbilsförare.

Läs även: Lastbilschaufför körde ihjäl två – söktes av polis innan olyckan

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-01-04 10:21

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts