INTERVJU. Det som skulle bli ett förlustår blev istället ett framgångsår. Karlshamns hamn ökade rejält under 2024. Nu ska en ny energikaj byggas plus att Sydostlänken ser ut att bli verklighet.
Lågkonjunktur, inflation och en geopolitisk oviss situation gjorde att styrelsen för det kommunägda hamnbolaget Karlshamns Hamn kalkylerade med minusresultat tre år på raken; 2023, 2024 och 2025. Men årsredovisningen för 2024 visar gröna siffror.
– Det känns oerhört roligt, säger hamnbolagets vd Caroline Säfström som tillträdde tjänsten i oktober 2023.
Hon är civilingenjör i grunden, har tidigare alltid arbetat med infrastruktur och kom närmast från en chefstjänst inom det kommunala bolaget Affärsverken i Karlskrona.
– När jag såg annonsen och kravspecifikationerna kändes det som jag. Att få leda en av Sveriges största industrihamnar var en utmaning som jag inte kunde motstå, säger hon när vi träffas på hamnkontoret i Stilleryd, en bit utanför centrala Karlshamn.
Betydande ökning
Hon kan glatt konstatera att Sjöfartsverkets årsstatistik för 2024 visar en betydande ökning för hamnen i Karlshamn. Antal anlöp ökade med 17 procent jämfört med 2023 och det var den procentuellt sett största ökningen bland svenska hamnar. Godsvolymerna ökade med tio procent jämfört med året innan, vilket i reella tal innebar en ökning med 362 737 ton. Det innebar också att man kom på en delad tredje plats när det gäller de svenska hamnarnas volymökning.

Ökningen ska ses i skenet av sanktioner mot rysk olja, som stod för en tredjedel av den olja som tidigare hanterades i Karlshamns hamn. Det bortfallet har fört med sig en tydligare satsning på grönt flytande gods som metanol och etanol.
– Olja har traditionellt varit mest lönsamt för hamnen. Nu positionerar vi oss för att bli större på sådant som tillhör den gröna omställningen, berättar Caroline.

Från två till tre
Denna satsning innebär att Karlshamn ska utöka antalet energikajer från två till tre. Nyligen gav Mark- och miljödomstolen i Växjö sitt godkännande för bygget av en ny kaj jämte den nuvarande energikajen i Oxhaga.
– Vi har inte byggt någon helt ny kaj sedan 1970-talet. Nu är det nödvändigt för att säkra vår kapacitet för flytande bulkgods.
Investeringen är på cirka 70 miljoner kronor där Karlshamns kommun står för 80 procent av kostnaden och Karlshamns Hamn för resten. Bygget beräknas komma igång under senhösten och energikajen ska tas i bruk om tre år, det vill säga i slutet av 2028.

Det innebär att den nya kajen står klar ungefär samtidigt som bygget av Sydostlänken väntas komma igång, detta då regeringen nyligen beslutat om ”förberedelse för byggstart 2027-2029” av det här projektet. Sydostlänken är en järnvägssträckning mellan Älmhult och Karlshamn via Olofström som kommer att få stor betydelse för godstrafiken till Karlshamns hamn.
– Med Sydostlänken kapas ledtiden för kunderna med upp till en dag och Södra stambanan avlastas, berättar Caroline.
En förutsättning
Tittar man på Karlshamn innebär det att rangerbangården flyttas till hamnområdet i Stilleryd och spåren moderniseras.
– För hamnens kunder är Sydostlänken en förutsättning för att kunna trycka igenom intermodal trafik via järnväg på ett effektivt sätt.
Även om det mesta ser ljust ut, finns det ett stort orosmoln och det är USA:s nyvalde president Donald Trump.
– Vi vet ännu inte vilka importtullar det blir för varor från Europa. Härifrån skickas bland annat stora volymer av trävaror till USA.
—————————-
FAKTA CAROLINE SÄFSTRÖM
Namn: Caroline Säfström
Yrke: Vd för Karlshamns hamn
Ålder: 40
Bor: Hus i Karlskrona
Familj: Man och två barn
Fritid: Kanot, vandring och skog
—————————-
FAKTA KARLSHAMNS HAMN
Godshantering: Flytande bulkgods, torrt bulkgods och ropax (gods med lastbil och passagerartrafik)
Hamnyta: 1 miljon kvadratmeter
Yard: 25 hektar
Hamndjup: Upp till 13 meter
Antal anlöp 2024: 1 381
Godsvolymer 2024: 4,1 miljoner ton
Omsättning 2024: 226 miljoner kronor
Resultat 2024: 8,5 miljoner kronor
Text: Mikael Svensson