EU-pengar ska användas till studie om ökad överflyttning av gods från väg till järnväg och sjöfart.
Södertälje Hamn och Södertälje kommun får 11 miljoner kronor i EU-bidrag för att utreda möjligheterna att flytta fler godstransporter från väg till järnväg och sjöfart. Enligt de bägge parterna ska Södertälje ska bli ett av Europas ledande exempel på hållbar godslogistik.
Pengarna kommer från EU-fonden CEF (Connecting Europe Facility) och ska gå till en förstudie om infrastrukturförbättringar som planeras av aktörerna. Studien ska även visa hur de kan samspela bättre och tillsammans utveckla hållbara godstransportlösningar.
Mer konkret vad gäller hamnen ska förstudien främst visa på möjligheter och kostnader för att förstärka kajens kapacitet för att ta emot mer gods, ansluta fartyg till ström på land och bygga en ny elektrifierad järnväg. Den ska även studera förutsättningarna för en utveckling av kombiterminalen.
I ett andra steg handlar det bland annat om att titta på laddstationer för nationell godstrafik på E4 vid Södertälje Syd och bygga Tvetalänken.
— Att transportera gods sjövägen är ett hållbart alternativ, samtidigt som vi måste utveckla en infrastruktur för att möta framtida kundbehov. Den här satsningen säkerställer hamnens position som regionens godsnav även framöver, säger Måns Frostell, vd för Södertälje hamn, i ett pressmeddelande.
— Södertälje är helt rätt stad för en sådan här satsning. Vi är den enda staden i stor-Stockholm, faktiskt i hela östra Mellansverige, som har en hamn med järnväg och motorväg kopplat till verksamhetsområde och kombiterminal, kommenterar Andreas Klingström, samhällsbyggnadsdirektör hos Södertälje kommun.
Södertälje uppges vara det enda projekt i Sverige som blev beviljat EU-bidraget.