Miljöchef Johanna Schelin på McDonalds har reagerat på artikeln Snabbladdning på Donken ger få extraburgare. I en kommentar till artikeln säger hon att snabbmatskedjan arbetar långsiktigt med miljöfrågorna och har en tydlig strategi och målsättning för att minska klimatpåverkan.
”Efter Christer Anderssons inledning av nyheten om ”Snabbladdning på Donken…” vill jag ge en bakgrund om vårt miljöarbete och berätta att det är något vi jobbar långsiktigt med.
McDonald’s började källsortera på restaurangerna redan i mitten av 90-talet. Sedan dess har flera förbättringar gjorts successivt för att återvinna avfallet. Ett exempel är den överblivna frityroljan från fritöserna som återvinns och blir till naturbiodiesel. Det koldioxidneutrala bränslet driver lastbilarna som levererar råvaror till restaurangerna under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret kör de på både rapsolja och diesel.
Under 2011 var 34 procent förnyelsebart bränsle och av dessa utgjordes ca 25 procent av återvunnen frityrolja, resten rapsolja. Målsättningen är att nå 95 procent förnyelsebara bränslen till år 2020. Sedan 2009 kan gästerna ladda sina elbilar på några av våra restauranger. McDonald’s har följt elbilsutvecklingen i Sverige sedan den första installationen gjordes.
I september 2012 togs nästa steg då den första snabbladdaren för elbilar installerades i samarbete med Fortum och Nissan. Med en snabbladdare kan gäster ladda sin elbil under restaurangbesöket och efter ca 20 minuters snabbladdning kan elbilen köra ca 15 mil nästan utan några koldioxidutsläpp. Detta eftersom vi medvetet har valt grön el på restaurangerna.
Sedan juni 2012 är McDonald’s invalda som medlem i klimatnätverket Hagainitiativet. Det är ett bevis på att företaget har en tydlig strategi och målsättning att minska sin klimatpåverkan.”