INTERVJU. Trots geopolitiska osäkerhetsfaktorer går vi mot en långsam återhämtning i den globala ekonomin. Det säger Lena Sellgren, chefsekonom och analyschef hos Business Sweden.
Deppigt just nu — men viss optimism när man blickar framåt. Så betraktar de svenska exportföretagen det ekonomiska läget i den senaste rapporten från Business Sweden.
Enligt organisationens så kallade Exportchefsindex — som publicerades i början av november förra året och som avser Q4-2024 — så uppgav fler exportföretag än tidigare att man har en negativ syn på det aktuella ekonomiska läget och hur det går för exporten just nu.
— Vi har en skiljelinje mellan optimism och pessimism vid siffran 50. Då såg vi att den siffran nu hade sjunkit från föregående kvartal, från att ligga på strax över 50 till att nu hamna på knappt 49, säger Lena Sellgren, chefsekonom och analyschef hos Business Sweden.
Hon tillägger:
— Samtidigt frågar vi alltid företagen om vad de tror om läget tre månader framåt, och där blev resultatet att man har en mer optimistisk syn.
Minskad Europa-efterfrågan
I undersökningen delar Business Sweden in världen i sex regioner, där man bland annat såg att den förväntade exportförfrågan från Asien-regionen hade återhämtat sig ordentligt från föregående kvartal. Samtidigt såg man en minskning i en annan region, som ger skäl till viss oro.
— Ja, den förväntade efterfrågan från Västeuropa sjönk ordentligt till att hamna strax över 40, vilket är en låg siffra. Och eftersom Europa totalt sett är Sveriges viktigaste exportmarknad, dit hela 73 procent av vår export går, så är det bekymmersamt.
Oro för Tyskland och Frankrike
Enligt Lena Sellgren beror den försämrade synen på Västeuropas kommande efterfrågebehov framförallt på problemen i den tyska och franska ekonomin — som är de två största ekonomierna i Europa.

— När det gäller exempelvis Tyskland kan vi se att fordonsindustrin har en jättestor betydelse, där man nu har en utmaning att ställa om till elektrifieringen. Tyskland har även i övrigt haft det tufft, inte minst med energiförsörjningen efter att tidigare varit helt beroende av rysk olja och gas, säger Lena Sellgren och fortsätter:
—Så Tyskland behöver komma tillrätta med sin ekonomi och göra massor med investeringar, inte minst inom infrastrukturen och på transportsidan. Men när de väl gör det kommer det att spilla över positivt för Sveriges del, eftersom svenska företag är väl positionerade och sitter inne med tjänster, produkter och lösningar som Europa liksom hela världen behöver.
Sverige tar marknadsandelar
Att Sverige är väl positionerat på världsmarknaden framgår också av ytterligare en rapport från Business Sweden. Enligt den senaste upplagan av rapporten Global Export — som beskrev läget för den globala varuhandeln under år 2023 — har Sverige faktiskt tagit marknadsandelar inom hela nio av de fjorton varugrupper som ingår i sammanställningen.
— Man ska alltid vara lite försiktig vid tolkningen av sådana här siffror, men faktum är att vi sedan 2020 har haft en period där Sverige tappat marknadsandelar — om än marginellt. Det gör att detta nu är en positiv utveckling. För trots att vi är ett litet land har vi en stark position på den globala varuexportmarknaden, säger Lena Sellgren och tillägger att de tre varugrupper som Sverige exporterar mest av globalt sett är fordon, kemi/läkemedel samt maskiner.
— En annan intressant sak vad gäller den globala exportmarknaden är att trots utmaningarna i Europa så har vår kontinent efter fyra år återtagit positionen som världens ledande exportregion från Asien/Oceanien. Så allt är ju verkligen inte nattsvart vad gäller den europeiska ekonomin.
Ökad efterfrågan från Asien
För att återgå till rapporten Exportchefsindex så har som sagt den förväntade efterfrågan från Asien ökat mellan de två senaste kvartalen. Enligt Lena Sellgren har synen på Asien och dess tillväxtmotor Kina pendlat en hel del de senaste åren, vilket gör att det är svårt att dra några säkra långtgående slutsatser.
— Nu kan vi dock se att den kinesiska staten både har aviserat och genomfört såväl penning- som finanspolitiska stimulanser, vilket gör att efterfrågan kommer att tryckas upp.
Oro för handelstullar
När det gäller den globala ekonomin i stort betonar Lena Sellgren att det finns en rad osäkerhetsfaktorer både av geopolitisk och mer handelspolitisk karaktär. Ett exempel på det sistnämnda är de handelstullar som USA:s nya president Donald Trump lovat — eller hotat — att införa.

— Det är jättesvårt att veta hur det blir med det och hur tullarna isåfall kommer att slå. Gentemot Kina har siffran 60 procent nämnts, och för EU och alla andra länder har man pratat om tullar på 10-20 procent. Men frågan är om och när de kommer att införas, säger Lena Sellgren och tillägger:
— Sedan är det ju också så att för svenska företag beror sådana tullars påverkan på hur din affär ser ut. Om Trump inför tullar så driver det upp inflationen och räntan i USA. Det kan i sin tur ge svenska företag som säljer i dollar en chans att kompensera för tullarna. Samtidigt som det absolut kan få en negativ effekt för många svenska företag, inte minst inom kategorierna fordon och kemi/läkemedel. Men läget är svårbedömt, säger Lena Sellgren och övergår till att nämna en rad geopolitiska brännpunkter som kommer att påverka den globala ekonomin en lång tid framåt:
— Vi har förstås Rysslands invasion i Ukraina, det spända läget i Mellanöstern och den teknologiska kapprustningen mellan USA och Kina. En annan sak jag vill lyfta är situationen mellan Kina och Taiwan. Om Kina går in i Taiwan på motsvarande sätt som Ryssland gjort i Ukraina kommer Ryssland/Ukraina-konflikten kanske bara framstå som en mild västanfläkt. För det kommer i så fall att innebära stora problem vad gäller tillgången på halvledare och andra insatsvaror.
Försiktig återhämtning
Sammantaget bedömer dock Lena Sellgren att den globala ekonomin går mot en försiktig återhämtning.
— Vi kommer nog successivt se att inflationen sjunker ner mot tvåprocentsmålet, och när räntorna väl sjunker kommer konsumtion och investeringar att ta fart. Det blir ingen jättesnabb tillväxt de kommande åren, men vi rör oss ändå mot en ökad efterfrågan både globalt och i Europa, säger Lena Sellgren, chefsekonom och analyschef hos Business Sweden, och avslutar:
— Jag är försiktigt optimistisk.
———————————————-
FAKTA BUSINESS SWEDEN
Business Sweden är en organisation som ägs gemensamt av den svenska staten och näringslivet. Uppdraget är att hjälpa svenska företag att öka sin globala försäljning samt bistå internationella företag att investera och expandera i Sverige.
Organisationen publicerar regelbundet olika analyser och rapporter, däribland Exportchefsindex (fyra ggr/år) och Global Export (en gång/år).