Tillsammans med bland annat drönarföretaget Aerit ska livsmedelsjätten Ica testa drönarleveranser till kunder på öar i Roslagen. För Icas del är testet det första i sitt slag.
— Alla detaljer om exakt hur leveranserna ska gå till är inte spikade ännu, men i korthet går det ut på att vi ska testa drönarleveranser mellan ICA Nära Gräddö Skärgårdshandel och kunder boende på öar i skärgården. Det är ett väldigt tidigt test och det finns många öppna frågor att undersöka, men för oss är det här ett jättespännande område, säger Emma Lindahl, co-lead på ICAx, ICA Gruppens innovationshubb, till Transportnytt.
Ettårigt projekt
Testet med drönarleveranserna är ett ettårigt projektet som har fått stöd av Vinnova genom utlysningen ”Drönare i klimattjänster för hösten 2021”. Förutom Ica, som alltså går in i projektet via sin innovationshub ICAx, ingår även ovan nämnda drönarföretag Aerit samt statliga forskningsinstitutet Rise och Norrtälje kommun i samarbetet.
— För oss blir det ett tillfälle till avancerade platsstudier där vi kan ta lära oss mer kring hur detta kan fungera i butiken och hur det kan fungera vad gäller leveransen och mottagandet hos kunden, säger Emma Lindahl och fortsätter:
— För oss linjerar det väldigt väl med vår vision att göra varje dag lite enklare för våra kunder, samt att utforska hållbara last mile-transporter.
Godkända enligt regelverket
Startup-företaget Aerit genomförde i oktober Sveriges första kommersiella drönarleverans med livsmedel, och har fått så kallat regulatoriskt godkännande för verksamhet under EASA SORA-ramverket.
I Roslagen-projektet ska Aerits leveransdrönare Nimbi användas, som har en maximal nyttolastkapacitet på 4 kilo. Nimbi har ett autonomt vinschsystem som möjliggör både hämtning och avlämning av paket utan behov av ytterligare infrastruktur.
— Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner, kommenterar Alexander Perrien, vd för Aerit, och fortsätter:
— Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för dem i områden som täcks av våra tjänster, kompensera klimatpåverkan från sista milen leverans totalt sett och, naturligtvis, göra varje dag bekvämare för invånare.
Minskade utsläpp
För forskningsinstitutet Rise är projektet en möjlighet att studera drönarleveransernas kapacitet att skapa ökad samhällsnytta.
— Drönarleverans har potential att minska utsläppen från last-mile logistik. Med minskad leveranstid bidrar det också till att förbättra kvaliteten och tillgängligheten på tjänster på landsbygden, vilket skulle kunna stödja beteendeförändringarna mot ett klimatneutralt samhälle, kommenterar Lei Chen, seniorforskare vid RISE som leder projektet.