
Du tillbringade veckovilan i din lastbilshytt, så du får sitta ett år i fängelse och ditt företag får böta en kvarts miljon kronor.
Frankrikes nya regel skulle kunna slå hårt mot en svensk chaufför som gör bort sig. Nu vill det internationella åkeriförbundet få EU att ryta ifrån.
Oroande protektionism är vad Internationella vägtransportunionen, IRU, kallar de förbud mot veckovila i hytten som införts i Frankrike respektive Belgien. Belgiens maxstraff är något mindre drakoniskt än grannlandets: 1 800 euro kan föraren dömas att böta i Belgien, medan straffet i Frankrike är upp till 30 000 euro i straffavgift för åkeriet, och för chauffören upp till ett år i fängelse.
Hos svenska branschföreningen Sveriges Åkeriföretag ställer man sig framför allt frågande till de stränga reglerna. Enligt förbundets jurist Petra Åhlström är syftet och tillämpningen fortfarande för otydliga för att svenska åkare ska ha kunnat se några konsekvenser för sin egen del.
– Är syftet just att man inte ska vara i hytten, eller är det att man verkligen ska vila? Det blir svårt att ta ställning innan man vet det, säger Petra Åhlström.
Om man får ligga i ett tält utanför bilen eller i sovsäck under bar himmel ser hon inte hur det gynnar vilan. Och om det omvänt krävs att chauffören vilar på vissa typer av platser så är det helt oklart vilka.
Det internationella förbundet IRU sätter förbuden i samband med ett växande antal rapporter om ogrundade bestraffningar av utländska lastbilar i EU-medlemsstater. Förbundets sammantagna tolkning är att länderna bygger allt mer av barriärer för att skydda sina egna transportmarknader – en utveckling som går rakt emot EU-rättens principer om en gemensam EU-marknad. Förbundet framhåller också att straffsatserna är oproportionerligt hårda, och begär nu att EU och dess medlemsstater tar itu med frågan.
– De här nya lagarna har antagits utan tillräcklig hänsyn till säkerheten för EU-handeln, säger Michael Nielsen, IRU:s så kallade generaldelegat i EU.
– Dessutom vet myndigheterna som ska svara för efterlevnaden inte ens exakt hur reglerna ska tillämpas, så det innebär att den juridiska osäkerheten inom EU har segrat igen.
Alexander Kristofersson