Varuägares tolerans för felleveranser från lagret har krympt snabbt de senaste åren – något som tredjepartslogistiker kan avläsa i sina kundkontrakt. Där felplocken för några år sedan räknades i procent handlar det i dag allt oftare om enstaka promille. I nr 5-2018 besöker Transportnytt Lantmännen Maskin i Malmö, och talar med experter om framgångsfaktorerna och vägen framåt mot noll.
– Hos en tredjepartslogistiker finns det inga andra mått som motsvarar kundnöjdheten så väl som siffrorna över plockprecisionen respektive andelen leveranser som gått ut i tid. I avtalen med kunder står en överenskommen nivå på plockprecisionen därför alltid angiven, säger Nikolai Kolderup-Finstad, ansvarig för logistikutveckling hos Speed Group.
– Och den kvalitetsnivån har rört sig snabbt uppåt. I fall där man för bara några år sedan räknade med till exempel 98,5 procent korrekta orderrader kanske man idag kräver 99,5 procent. Idag har vi kommit till en nivå där det är normalt att felen inte anges i procent utan i enstaka promille.
Klagande e-handelskonsumenter, vassare lagerhanteringssystem, mer automation och bättre streckkodsmärkta varor – dessa hör till raden av faktorer bakom en kraftfull förbättring av lagrens plockprecision som ägt rum de senaste åren. Men någon färdig mall för rätt arbetssätt finns inte, det måste bestämmas från lager till lager.
Hos reservdelsgrossisten och tredjepartslogistikern Lantmännen Maskin i Malmö är det idag bara två tusendelar av orderraderna som omfattas av plockavvikelser. Införandet av ett nytt lagerhanteringssystem (WMS) gjorde det praktiskt möjligt att räkna och spåra fel.
– Drivet för kvalitet har alltid funnits i organisationen, men mätbarheten har inte funnits där förut, säger lagrets chef Krister Nilsson.
Läs mer i Transportnytt nr 5-2018, som kan beställas från vår prenumerationsavdelning eller köpas som e-tidning.