REPORTAGE. Efter att ha invigts förra våren är nu driften i full gång i livsmedelskoncernen Greenfoods nya anläggning i Helsingborg, där hundratals ton frukt och grönsaker hanteras varje dag.
Tunga lastbilar dundrar fram längs vägarna genom logistikområdet Långeberga i Helsingborg, en plats med omedelbar närhet till E6/E4 där mängder med jättelika lager- och logistikanläggningar tornar upp sig. En av områdets alla anläggningar är livsmedelskoncernen Greenfoods nya byggnad Greenhouse, en fastighet på 44 000 kvadratmeter som började byggas för tre år sedan och togs i bruk våren 2023.
Fram tills dess hade Greenfood huserat bara några hundra meter härifrån.
— Vi drog av plåstret direkt och flyttade in i ett svep. Vi stannade plocket klockan 16 på den gamla adressen och var igång här morgonen efter. Visst hade vi några tuffa månader, men sedan kom vi ikapp oss och kunde gå förbi ifråga om effektivitet, säger Anders Petersson, som är logistikchef hos koncernbolaget Ewerman, som är det äldsta bolaget i koncernen — ett bolag som köper och säljer frukt och grönsaker till såväl hotell, restauranger och caféer som livsmedelsgrossister och stora dagligvaruhandelsaktörer som Ica, Hemköp, Lidl och Dagab.
En av tre affärsgrenar
Verksamheten som Anders Petersson är logistikchef för kallas för Fresh Produce och är en av tre affärsgrenar inom koncernen. De andra två heter Food Solutions och Picadeli. Vad gäller Food Solutions så producerar och levererar man allt från sallader och grönsaksblandningar till färdigsallader och wraps, något som främst sker inom koncernbolaget Salico. Piacdeli är förstås de där välkända salladsbarerna du säkert har sett i din Ica- eller Coop-butik.
— Vår usp inom Fresh Produce-sektorn är vårt breda sortiment. Vi ligger på mellan 1 200 och 1 400 unika artiklar, det är allt från tomater till ätbara blommor. Totalt hanterar vi i runda slängar 300 ton frukt och grönsaker varje dag — sju dagar i veckan, säger Anders Petersson medan vi befinner oss i den del av byggnaden som håller 2 plusgrader.
— I den här zonen har vi produkter som sallad, svamp, kryddor… allt sådant som behöver stå lite svalare för att behålla fräschören. I lokalen härintill, där vi håller 8 grader, hanterar vi exempelvis gurka, lök och paprikor.
Mest manuellt arbete
Ett 80-tal lagerarbetare arbetar med in- och utleveransen av produkterna. Den absoluta merparten av arbetet sker manuellt, där plockarna kör runt i Toyota-truckar och hämtar och lämnar sina varor via Pick by Voice-styrning från Consafe Logistic och deras WMS-lösning Astro.
— Den enda automation vi har i dagsläget är våra conveyorbanor med automatisk plastfilmning, där produkter och pallar plastas och går vidare till utlastningen. Samtidigt har vi förberett huset för plockautomation till den dagen när vi har den plockvolym som krävs för att automation ska löna sig. Vi har till exempel säkerställt att golvet är tillräckligt tjockt och bärigt, säger Anders Petersson och berättar att lagret har 11,7 meters fri höjd.
— På stora delar av lagret har vi byggt stallage där vi nyttjar hela höjden, samtidigt som vi har byggt ganska rejält med entresolplan. I nuläget använder vi 27 000 kvadratmeter logistikyta, så här finns plats att växa.
Säsongsbetonat
De flesta av produkterna som Anders Peterssons bolag hanterar kommer från Europa, men en hel del kommer också från Sydamerika, Asien och Afrika.
— Det är förstås väldigt säsongsbetonat. Nu börjar vi lite grand glida in den svenska säsongen, och utöver det styrs vi mycket också av de stora mathelgerna som påsk och midsommar, säger Anders Petersson och berättar att i stort sett allt som kommer från Europa körs på lastbil, antingen via Helsingör-Helsingborg eller Öresundsbron. Även det utgående fraktas på lastbil.
— När det gäller uttransporterna jobbar vi i dagsläget med 12-13 transportörer, vi har alltså inga egna transporter. Med transporterna från Europa är mycket av det fritt levererat, det vill säga att vi köper frakten i samband med att vi gör upp affären, säger Anders Petersson och berättar att man har som allra mest att göra från lunchtid och fram till klockan 18-19.
— Vi öppnar inlastningen hos oss klockan fem på morgonen, vid niotiden börjar vi få in våra ordrar och vid 16-tiden börjar utleveranserna gå iväg. På det sättet får de flesta av våra kunder dagsfärska produkter från oss senast morgonen efter, säger han och fortsätter:
— Det är väldigt snabba flöden här, mycket av det som kommer till oss idag lämnar oss redan samma dag eller imorgon, eller möjligen i övermorgon.
Kund till systerbolag
För en utomstående blir det lätt lite snårigt att hänga med i koncernens organisation och sambanden mellan de olika systerbolagen. Peterssons bolag Ewerman är till exempel kund till systerbolaget Salico — alltså det bolag som ingår i verksamhetsområdet Food Solutions och som hackar, skär och på andra sätt bereder salladsblandningar, färdigrätter och andra så kallade Food-to-Go-produkter.
Det innebär att Salico säljer och levererar produkter till Ewerman, som i sin tur säljer det vidare till sina kunder.
Utöver det har förstås Salico flera andra stora kunder. En av dessa kunder är Picadeli, som är ytterligare ett koncernbolag, men utöver det säljer man också sina produkter till bland annat storhushåll, skolkök och kända snabbmatsrestauranger.
— Vi finns inom både dagligvaruhandeln och på restauranger, säger Emma Jakobsson, som är operativ chef hos Salico.
Hon fortsätter:
— Dels tillverkar vi produkter till företag som har sina egna varumärken och som till exempel finns hos Pressbyrån, 7-Eleven och i livsmedelsbutiker. Dels har vi våra egna varumärken, som Sallacarte och Green Deli.
Stort sortiment
Emma Jakobsson berättar att Salico producerar cirka 50 ton livsmedel om dagen, som kan vara allt från färdigskurna baby leaf-produkter— såsom spenat, ruccola och machésallad — till strimlad isbergssallad, påsar med äpplebitar och morötter, färdiga matsallader och olika brödprodukter.
Totalt har man cirka 500 artiklar i sortimentet och plockar cirka 25 000 kollin per dag.
— Totalt har vi 27 produktionslinjer — det är både stora linjer där vi tvättar och skär sallad och lite mindre linjer där vi processar grönsaker och frukt. Mycket av det vi gör sker manuellt, vilket bland annat beror på att vi har så många artiklar. Det är svårt att automatisera när produkterna ser så olika ut, säger Emma Jakobsson och tillägger att man dock har investerat i en plockrobot från ABB, som är avsedd för palletering av produkter från tre av produktionslinjerna.
— Det är en jätteviktig investering med tanke på effektiviteten och kostnadsbesparingen, men också för arbetsmiljön och jämlikheten. Roboten kan ta hand om de tyngre kartongerna, det vill säga det som historiskt sett har hanterats av stora, starka killar — som då har fått tillägg på lönen, säger hon och tillägger:
— Samtidigt är vi bara i början av vår automationsresa. Mer automatisering ligger absolut i planen framöver.
Börjar vid midnatt
Arbetstiderna för de cirka 150 produktionsarbetarna hos Salico skiljer sig lite från tiderna hos Ewermans personal.
— Mitt team börjar tidigt, vid midnatt, och jobbar fram till eftermiddagen — i regel fram till ungefär klockan 17. Det krävs för att vi ska kunna leverera våra produkter till bland annat Ewerman, så att de i sin tur ska kunna leverera till sina kunder morgonen efter, säger Emma Jakobsson och berättar att processen med flytten till den nya Greenhouse-anläggningen för Salicos del skedde mer successivt än för Anders Petersson och hans Ewerman-företag.
— Tidigare hade vi verksamhet även i Hässleholm och Varberg, och de flyttade vi in här stegvis under sommaren och hösten, säger Emma Jakobsson och tillägger:
— Visst har det varit ett intensivt år, men det har ändå gått bra.
FAKTA GREENHOUSE
Vad: Greenhouse huvudkontor, lager och produktionsanläggning i Helsingborg.
Storlek: 44 000 kvadratmeter
Byggt: 2021-2023
Om byggnaden: Greenfood har haft stort miljöfokus och hållbarhetstänk inför planeringen av byggnaden. Det finns en ekopark på området, fastigheten har marknadens mest moderna system för kyla och värmeåtervinning och det finns laddstolpar på parkeringen. Det är också förberett för laddplatser för tunga lastbilar, plus att det är förberett för en solcellsanläggning på taket med en toppeffekt på 3,8 MW.
Övrigt: Fick delat pris som ”årets logistiketablering” på mässan Logistik & Transport i höstas. Nominerad till ”2023 års bästa hållbarhetsprestation” av tidningen Miljö & Utveckling.
FAKTA GREENFOOD
Verksamhet: Produktion och försäljning av frukt och grönsaker.
Placering: Huvudkontor, lager och produktionsanläggning i Helsingborg.
Grundat: Koncernen etablerad 2015 via sammanslagningar, dock har bolag inom koncernen en längre historia — däribland Ewerman som grundades 1964.
Om koncernen: Består av ca 25 dotterbolag som är verksamma inom de tre sektorerna Fresh Produce (import/distribution av frukt och grönt), Food Solutions (framställning av frukt- och grönt-produkter) samt Picadeli (självplock av sallader i butik).
Omsättning: 5,2 miljarder kr (2022)
Antal anställda: 940 totalt inom koncernen (2022).
Ägare: Investmentbolagen Nordic Capital och Fidelio Capital.