De totala godsvolymerna ökar i Göteborgs hamn, samtidigt som vd:n flaggar för sjunkande importvolymer.
Enligt Göteborgs hamn ökade man den hanterade godsvolymen totalt sett under 2022, och man tog dessutom marknadsandelar i samtliga segment. I sin analys över fjolåret påpekar man att covidrelaterade störningar på många sätt har lättats upp, men att transportnäringen står inför nya utmaningar under 2023.
Vad gäller containerfrakten hanterades 885 000 TEU under 2022, vilket är en ökning med 7% jämfört med året dessförinnan. Eftersom den totala svenska containermarknaden var oförändrad förra året ökade Göteborgs hamn sin marknadsandel från 50% till 53%.
Mängden containergods på järnväg ökade med 12% till 515 000 TEU, och mest ökar trafiken till och från norra Sverige.
Den intraeuropeiska rorotrafiken minskade med 1% under helåret 2022, och även fordonsfrakten minskade och landade på -7%.
Hanteringen av energiprodukter ökade däremot med 16% för helåret 2022.
Göteborgs Hamns vd Elvir Dzanics kommenterar enligt följande:
— Efter att ha konsumerat oss igenom flera år av restriktioner av varierande grad lägger vi framöver de pengar vi har över – efter att ha betalat våra elräkningar och räntor – på upplevelser, resor, restaurangbesök och andra nöjen. Det snarare än på ny elektronik eller en utbyggd veranda. Signalerna från våra importkunder är tydliga – den stora shoppingfesten är över.
Han fortsätter:
— Konsumtionsprodukter som konfektion, hemelektronik med mera är områden där vi alltså ser framför oss sjunkande importvolymer över lag. Vi såg tydliga tendenser redan under slutet på 2022 och trenden under året så här långt pekar mot en ytterligare sättning då varuägarna i många fall har fulla lager och ser en minskad efterfrågan, vilket ger ett minskat transportbehov. Vi har redan sett tydliga tendenser där volymerna droppar.
Elvir Dzanic poängterar dock att det finns ljusglimtar i den totala bilden, och att exporten kommer att vara fortsatt stabil framöver:
— Skogsindustrin är urstark och ger samma signaler om ökade volymer in i 2023. De svenska, högkvalitativa trä-, papper-, kartong- och massaprodukterna är helt igenom inhemska produkter som är fortsatt efterfrågade, samtidigt som kronkursen är låg.