Luftkvaliteten i Göteborgsområdet har förbättrats kraftigt genom sjöfartens svaveldirektiv, som togs i bruk i januari 2015. Fartygens svaveldioxidutsläpp minskade med över 70 procent, och partikelutsläppen med 50 procent.
– Det här är väldigt positivt, både för miljön och människors hälsa, säger Göteborgs hamns vd Magnus Kårestedt i ett pressmeddelande.
– Svavelutsläpp är sjöfartens stora problem globalt och det här visar att direktivet verkligen gjort skillnad i vårt närområde.
Sjöfartens årliga svaveldioxidutsläpp i Göteborgsområdet minskade mellan 2014 och 2015 – det vill säga från före till efter direktivets införande – från 330 ton till 91 ton, enligt beräkningar från IVL Svenska miljöinstitutet. Partikelutsläppen halverades från 22 ton till 11 ton.
Magnus Kårestedt beklagar att de lägre gränsvärdena inte har införts globalt, något som både hade gynnat miljön och varit till mindre nackdel för svenska företag i den internationella konkurrensen. Inför att gränsvärdena om knappt fyra år sänks något även i resten av Europa så hoppas han att norra Europa ändå ska ha ett försprång. Göteborgs hamn har infört miljörabatter för fartyg, tankningsmöjligheter för LNG och metanol samt pipeline för lågsvavligt bränsle. För att mäta fartygens utsläpp har så kallad sniffer installerats i ytterhamnarna, enligt hamnen.